Ajutor:Cum scriu un manual

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Pe această pagină este descris modul în care trebuie începută scrierea unui manual.

Orice wikimanual poate fi rescris, modificat sau îmbunătăţit de către oricine. Ordinea capitolelor poate fi modificată, pot fi adăugate noi capitole sau pot fi şterse anumite capitole.

Vă rugăm să verificaţi în raftul de cărţi pentru a vă asigura că nu există un manual similar, sau dacă puteţi îmbunătăţi părţi dintr-un manual existent.


Cum începem un manual[modificare]

Odată ce aveţi câteva idei principale despre un nou manual, scrieţi câteva paragrafe şi un cuprins.

Definirea manualului: cuprinsul şi scopul[modificare]

Trebuie să răspundeţi la câteva întrebări atunci când doriţi să definiţi un manual:

  • Ce tip de manual va fi? Curs, instrucţiuni, referinţă, etc.
  • Cui se adresează? copiilor, studenţilor, celor care au un anumit hobby
  • Care este scopul manualului? care este tematica, cât de multe informaţii adăugaţi

Scrieţi aceste informaţii la începutul manualului şi pe pagina de discuţie, pentru ca utilizatorii să poată decide dacă manualul este cel potrivit şi dacă doresc să participe.

Scrieţi prima pagină[modificare]

Citiţi convenţiile pentru denumiri pentru a afla cum trebuie să denumiţi corect un manual. Mai apoi, întocmiţi cuprinsul paginilor de titlu. Alegeţi un titlu, ceva scurt şi descriptiv, fără abrevieri. Creaţi pagina şi o salvaţi.

Faceţi public manualul[modificare]

Faceţi ca manualul să fie accesibil şi altor utilizatori. Desigur, aceştia îl pot observa la schimbări recente, însă vizibilitatea acestuia pe acea listă nu este permanentă. De aceea este nevoie ca manualul să fie aşezat într-un raft. Mergeţi la toate rafturile şi puneţi-l într-un raft potrivit. Dacă nu sunteţi sigur(ă) unde este locul potrivit, alegeţi raftul nesortat, iar de acolo manualul va fi pus la locul potrivit.

Alegeţi categoria corectă pentru manualul creat (dacă se poate) în ordine alfabetică. Salvaţi pagina, apoi creaţi toate paginile din manual după modelul „Titlulmanualului/numelepaginii” pentru a evita problemele cu alte manuale.