Carte de bucate:Piper

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Alimentatie


Piperul negru

E negru, sau cenusiu cand e fin, il folosim mai des decat mancam mere sau bem bere, are personalitate puternica si musca rau, daca nu suntem atenti. Vorbesc despre piper, condimentul nelipsit din orice bucatarie. Chiar se poate spune orice bucatarie, fara teama de esec in cazul unei verificari. In afara insa de desele intrebuintari gastronomice, va invit insa sa aflati si care sunt calitatile medicinale ale acestui condiment care ne-a devenit atat de familiar. Ca un frate, ca o sora, ca o mama, ca un tata.

Si fiindca piperul clasic, cu bobul negru ( Piper nigrum), este cel mai intalnit si folosit in bucatarie, vom invata mai multe astazi strict despre aceasta specie.

PROPRIETATILE DE BAZA O lingura de piper negru contine 13% din necesarul zilnic de mangan al organismului, 8% din cel de vitamina K, 7% din cel de fier si 5% din cel de fibre. Piperul negru stimuleaza atat de mult organismul in contactul cu papilele gustative incat un semnal este trimis instant spre stomac, acesta producand mai rapid acidul hidrocloric raspunzator pentru digestia proteinelor si a restului de compusi chimici aflati in stomac. Atunci cand organismul nu mai produce suficient acid hidrocloric, alimentele stau mai mult timp in stomac, de aici aparand diferite efecte negative, printre care iritatia, gazele, diarea sau constipatia. Pe de alta parte, piperul negru mai este raspunzator si pentru efectul de transpiratie (prin care se elimina toxinele din organism) dar si pentru efectele diuretice si producerea urinei. O alta cale prin care piperul negru isi demonstreaza calitatile este scoasa in evidenta prin proprietatile antioxidante si antibacteriene, dar si prin faptul ca este capabil sa sparga in mici particule, aproape de dizolvare, acumularile de grasime. Piperul negru mai actioneaza si ca un stimulator pentru organism, in sensul ca absorbtia anumitor nutrienti este sporita atunci cand intra in functiune alcaloizii din piper. Practic - seleniul, vitamina B si betacarotenul sunt absorbite mai rapid si mai eficient in organism atunci cand piperul negru este folosit in alimentatie. Continut caloric: 10 la 5 grame. Contraindicatii: Piperul este scos complet din alimentatia pacientilor care au avut operatii in regiunea abdomenului sau care sufera de ulcer, din cauza efectului iritant asupra intestinelor.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE Evident ca piperul negru este intrebuintat pe scara larga si cred ca fiecare stie deja unde si cand sa foloseasca acest condiment. Va ofer insa acum o varianta mai putin populara, insa de efect, daca vorbim de gustul final: daca ati pregatit o salata de vegetale, atunci un topping facut din ulei de masline, suc de lamaie si piper negru proaspat macinat va aduce un plus de savoare si o intensificare a gustului pentru toate ingredientele care compun salata! Carnea care se preteaza cel mai bine pentru folosirea piperului nu este nici cea de porc, nici cea de pui, nici cea de peste. Daca vreti sa aflati secretul, vi-l spun acum: carnea de caprioara sau de cerb este aceasta, asa ca daca puneti mana pe o astfel de delicatesa, nu uitati sa presarati deasupra piper negru proaspat macinat! Sfat: la mancarurile complexe si care necesita timp indelungat de preparare (de exemplu cele la cuptor) este bine sa adaugati piper de-abia atunci cand mancarea este gata, nu in timpul prepararii.

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI PIPERUL Disponibil in trei variante in magazine, boabe intregi, boabe pisate sau praf, piperul negru are cele mai conservate calitati atunci cand este intreg. Prin urmare, este indicat sa aveti in casa doar boabe de piper, nu praf de piper, si sa vi le macinati singuri atanci cand aveti nevoie de praf. Boabele de piper trebuie tinute acasa intr-o cutie inchisa, intr-un loc fara lumina si cat mai ferit de caldura. Tinute astfel, durata de viata este prelungita aproape de infinit, in schimb praful de piper isi pierde din aroma si din calitati dupa 3-4 luni. Pont: Este ideal sa aveti boabe de piper in casa si sa rasniti cate putin doar atunci cand aveti stricta nevoie, fiindca veti beneficia de o aroma mult mai puternica decat in cazul prafului de piper depozitat mult timp.

INEDIT DESPRE PIPERUL NEGRU • Este nativ sudului Indiei, tara care si astazi, alaturi de Indonezia, este cel mai mare producator mondial; • Un alcaloid din piper, numit piperina, este raspunzator pentru producerea stranutului, atunci cand particule de piper ajung prin aer in mucoasa nazala; • Stiati ca boabele de piper negre, cele verzi sau cele albe provin de la aceeasi planta, insa culoarea este data de perioada de maturitate sau de modul in care sunt procesate dupa colectare? • Piperul era considerat un condiment de lux in perioada romanilor si folosit in preparatele pentru inaltii functionari ai statului roman; • In religia budista piperul este inclus in scurta lista de doar 5 medicamente naturiste pe care un calugar are voie sa le poarte in permanenta la el. CONCLUZIE: Piperul negru este cel mai iute dintre toate sortimentele de piper cunoscute, de aceea este si cel mai popular si folosit in toata lumea. Un adevarat catalizator mondial in trecut al pietei de condimente, piperul negru este astazi ingredient de baza al vietii noastre culinare. Daca vom invata cum sa-l folosim insa si mai util, adica sa nu-l mai cumparam gata macinat si sa-l punem la mancare de-abia la finalul prepararii acesteia, atunci corpul nostru nu se va bucura doar de o aroma intensa si speciala, ci si de adevarate calitati medicinale. dietetik.ro--Happy b 3 ianuarie 2010 10:06 (UTC)