Cum să migrezi la o versiune nouă de openSUSE

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Pregătirea migrației[modificare]

Copie de rezervă a datelor[modificare]

Utilizatorii se găsesc în /home/<nume_utilizator>. Dacă vreți să vă asigurați că nu se pierde absolut nimic, trebuie să-i copiați pe un mediu de stocare extern. Va trebui să faceți o copie de rezervă a datelor din /home dacă nu utilizați o partiție separată pentru acestea.

Realizarea unei copii de rezervă este puțin diferită de o simplă copiere. Asigurați-vă că păstrați utilizatorul și permisiunile fișierelor, în caz contrar veți obține fișiere de configurare protejate la scriere în care sistemul nou nu poate să scrie.

Dacă vă scrieți fișierele pe un DVD, transmiteți aplicației de scriere că faceți o copie de rezervă. În K3B puteți să faceți acest lucru în dialogul care apare când dați clic pe Scrie mergând la categoria Sistem de fișiere, dând clic pe butonul Avansat aflat lângă configurarea sistemului de fișiere și bifând căsuța pentru Păstrează permisiunile (Copie de rezervă).

Dacă doriți să copiați toate fișierele utilizatorului dumneavoastră pe un hard disc extern, cel mai ușor este să faceți acest lucru utilizând o consolă. Asigurați-vă că hard discul extern este montat și accesibil. Dacă nu ați modificat nimic, el poate fi găsit în /media/<dosar_hard_disc_extern>. Puteți să aflați navigând prin sistem cu gestionarul de fișiere preferat. Dacă știți calea către hard discul extern, deschideți o consolă și scrieți:

$ su
# cd /home
# cp -r -b -vvv nume_utilizator_pentru_copie_rezervă /media/<dosar_hard_disc_extern>

Se va copia întregul dosar al utilizatorului pe hard discul extern. Dacă sunteți autentificat ca utilizatorul ale cărui date sunt copiate pe un hard disc extern (fără scrierea lor), nu ar trebui să vă faceți griji în privința permisiunilor fișierelor.

Dacă faceți o copie de rezervă a utilizatorului propriu, nu e nevoie să utilizați su.


Copie de rezervă selectivă[modificare]

Copierea de rezervă a tuturor datelor este cea mai sigură metodă, dar e posibil să nu fie necesară. Puteți să copiați fișierele manual din dosarul utilizatorului pe un hard disc extern. Partea dificilă constă în a ști ce date conține fiecare dosar.

Există fișiere vizibile, adică cele la vedere, sunt simple. Există totuși unele fișiere importante pe care e posibil să le uitați.

your.username.revoke - Dacă ați creat și ați publicat o cheie de criptare, aveți nevoie de fișierul acesta pentru a o revoca.

Există și fișiere și dosare ascunse. Pentru a le vedea, deschideți gestionarul de fișiere și activați Afișează fișierele ascunse, care este situat în Dolphin - KDE în meniul Vizualizare sau poate fi comutat prin ALT+..

Numele fișierelor și dosarelor ascunse încep cu un „.”. Puteți să le copiați în întregime sau să le selectați pe cele importante. Numele acestora sunt de obicei simple:

.kde - Configurări KDE3
.kde4 - Configurări KDE4
.mozilla - Configurări Thunderbird/Firefox
.gnome - Configurări Gnome
.bogofilter - Configurări unealtă de spam Bogofilter
.ssh - Cheie SSH
.gnupg - chei de criptare pentru criptarea/semnarea de emailuri și fișiere, utilizat și de interfețe ca kgpg.
.ooox - Configurări OpenOffice
.strigi - indici de căutare desktop
.
.
.

Amintirea partițiilor[modificare]

Hard discul este separat în partiții. E posibil să aveți una care conține Windows, alta pentru Linux și o altă partiție pentru datele dumneavoastră.

Pentru a afla, deschideți o consolă și executați:

$ df

Veți vedea o listă cu toate partițiile. Trebuie să scrieți partiția, adică

/dev/sda1 = /windows/C
/dev/sda2 = / (Sistemul Linux)
/dev/sdb1 = /home (utilizatori)
/dev/sdb4 = SWAP

Dacă nu vedeți niciun /dev/sdX = /home doar /dev/sxyz = /, atunci trebuie să faceți o copie de rezervă a tuturor datelor din /home deoarece se vor pierde! O instalare nouă va formata partiția care conține sistemul principal, adică partiția rădăcină/sistem (/). Dacă dosarul /home nu este pe altă partiție, adică nu are propriul /dev/sdX, acesta face parte din partiția sistemului și se va pierde când partiția va fi formatată în timpul instalării.


Instalare[modificare]

Asigurați-vă că imprimanta, camera web, etc. sunt atașate și pornite, altfel programul de instalare nu le poate detecta.

Porniți instalarea openSUSE și alegeți instalare nouă în loc de Actualizare. Partea importantă a instalării este să vă asigurați că programul de instalare primește corect partițiile hard discului. Prin urmare, verificați de două ori dacă atribuie locul de montare corect către partiții, adică pentru exemplul de mai sus /dev/sda2 este montat ca /. La fel și pentru /home.

Programul de instalarea va marca toate partițiile pe care le va formata cu un F de culoare roșie. Asigurați-vă că formatează doar / și nu /home. Dacă este executat corect, va rezulta o instalare nouă a sistemului Linux pe '/ dar utilizatorii dumneavoastă, care sunt în /home vor fi păstrați.

În cazul în care programul de instalare vrea să redimensioneze partițiile, va trebui să-i modificați recomandarea. Asigurați-vă că atribuiți partițiile existente la locuri de montare corecte și formatați doar /.

Dacă este nevoie de un nume de utilizator, alegeți același numele precedent, programul de instalare va reutiliza datele vechi din /home/<nume_utilizator>.


Lucru ulterior[modificare]

Dacă totul a funcționat conform așteptărilor, nu trebuie să copiați nimic din copia de rezervă în sistemul dumneavoastră, deoarece s-au păstrat toate datele din dosarul utilizatorului.

Totuși e nevoie să configurați unitățile de sistem precum imprimanta și/sau driverele pentru grafică. Puteți să faceți acest lucru prin YaST.

Pentru multimedia asigurați-vă că adăugați depozitul Packman, prin YaST > Depozite > Adaugă > Depozite comunitate > Packman. Acesta conține pachete ca libxine1 de care aveți nevoie pentru a deschide fișiere mp3. Vedeți opensuse-community.org/Multimedia pentru detalii.

Articole suplimentare despre cum să configurați imprimanta sau alte componente se pot găsi în secțiunea Ghid din acest wiki.


Vezi și[modificare]


Legături externe[modificare]