Danemarca

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Danemarca

Anul aderării la UE: 1973

Capitala: Copenhaga

Suprafața totală: 43 094 km²

Populația: 5,5 milioane

Moneda: coroana daneză (kr.)

Spațiul Schengen: face parte din spațiul Schengen din 1996 Danemarca

Teritoriul Danemarcei cuprinde peninsula Iutlanda (Jylland) și aproape 400 de insule, dintre care 82 sunt locuite. Cele mai mari sunt Funen (Fyn) și Zealand (Sjælland).

Danemarca are o puternică industrie a pescuitului și deține o flotă comercială de dimensiuni considerabile. Industria prelucrătoare se axează pe produse alimentare, chimice și metalice, utilaje, echipamente electronice și de transport, bere, hârtie și produse din lemn. Turismul reprezintă, de asemenea, o activitate economică importantă.

Între secolele al VIII-lea și al XI-lea, danezii erau cunoscuți sub numele de vikingi. Împreună cu norvegienii și suedezii, aceștia au colonizat teritorii, au condus expediții și au fãcut comerț peste tot în Europa. Danezii zilelor noastre sunt mândri de bunăstarea țării lor, precum și de gradul ridicat de protecție socială de care beneficiază toți cetățenii.

Danemarca este monarhie constituțională, guvernată în baza constituției din 1953. Parlamentul unicameral (Folketing) are 179 de membri aleși.

Printre personalitățile țării se numără scriitorul Hans Christian Andersen, creatorul unor povești celebre, autoarea Karen Blixen și designer-ul Arne Jacobsen. În lumea cinematografiei, danezii și-au câștigat renumele în mare parte datorită lui Lars von Trier, realizator de filme experimentale.

Specialitățile culinare tipic daneze includ smørrebrød (sandvișuri), cartofii fierți sau caramelizați, varza roșie fiartă și friptura din carne de porc sau de rață.