Zgomot industrial

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Zgomotul industrial este frecvent un termen folosit în legătură cu sănătatea și siguranța mediului, mai degrabă decât ca un deranjament supărător, fiindcă o expunere susținută poate duce la deteriorarea permanentă a auzului. În mod tradițional, zgomotul la locul de muncă a fost un risc legat mai mult de industriile grele, cum ar fi de exemplu, construcția de nave și asociată numai cu pierderea auzului datorită zgomotului (PADZ). Gândirea modernă în securitățiea și sănătatea ocupațională identifică poluarea sonoră ca fiind periculoasă pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor în multe locuri de muncă și printr-o varietate de mijloace cauzante.

Generalități[modificare]

Zgomotul poate nu numai provoca o insuficiență auditivă (la expuneri pe termen lung, de peste 85 decibeli (dB), cunoscută sub numele de valoare de acțiune expunătoare dar el acționează, de asemenea, ca un factor cauzal de stres și ridică sistolice tensiunea arterială sistolică.

În plus, zgomotul poate fi un factor cauzal al accidentelor de muncă , atât prin ascunderea de pericole și mascarea de semnale de avertizare, precum și prin împiedicarea concentrării persoanelor aflate în mediu zgomotos.

Zgomotul acționează, de asemenea, sinergic cu alte pericole în creșterea riscului de afectare a lucrătorilor. În special, zgomotul și substanțele periculoase (de exemplu, anumiți solvenți), care au unele tendințe spre ototoxicitate pot conduce la rapide daune auditive.

Măsurători specializate (ponderate) sunt de obicei utilizate pentru a determina nivelurile de zgomot care pot provoca daune urechii umane, și de asemenea sunt disponibile contoare speciale de expunere care pot să integreze zgomotul pe o perioadă de timp pentru a se obține un nivel echivalent de sunet continuu, L echiv , care valoare: nivel de presiune acustică echivalent, este definită prin standarde.

Reducerea zgomotului[modificare]

Liniștirea acustică este procesul de a face mașinile mai silențioase prin amortizarea vibrațiilor zgomotoase pentru a le împiedica să ajungă la observator.

Când două surse de zgomot industriale identice sunt una lângă alta, producând un zgomot înregistrat la 100 dB(A) reducerea zgomotului prin închiderea uneia dintre sursele de zgomot este de aproximativ 3  dB și are ca rezultat 97   dB(A).

Când se dublează distanța față de o sursă de zgomot, nivelul de zgomot înregistrat este redus cu 6 dB. Acest lucru este, de asemenea, numit Regula lui 6. Aceasta se bazează pe faptul că ecuația pentru a calcula atenuarea zgomotului la o distanță , știind că SPL la distanța este dat prin , unde d este distanța. Dacă distanța este dublat, ecuația simplifică la , care este egal cu 6,02 (sau aprox. 6)

Perspective[modificare]

În ultimii ani, în occident programe și inițiative "cumpărare de liniște" au apărut într-un efort de a combate expunerile la zgomot la locul de muncă. Aceste programe promovează achiziționarea de instrumente și echipamente mai silențioase și vor să încurajeze producătorii să proiecteze echipamente mai silențioase. <Ref> http://www.cdc.gov/niosh/topics/buyquiet/default.html </ ref>

Vezi și[modificare]

Referințe[modificare]

Legături externe[modificare]