Sari la conținut

Index de studii psihologice relevante privitoare la divorț și custodie/Studiul Smith, Taylor & Tapp (2003)

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Titlu

[modificare]
Titlu original în engleză Titlu în limba română
Rezultatele studiului Smith, Taylor & Tapp (2003) Rezultatele studiului Smith, Taylor & Tapp (2003)

Implicarea copiilor în procesul de luare a deciziei [1]

[modificare]

În general copiii sunt conștienți de problemele cu care se confruntă familiile lor, iar dacă părerea lor este ascultată, se pot avea în vedere anumite anxietăți, incertitudini sau frici ale copilului. Participarea copiilor la procesul de luare a deciziei poate avea ca rezultat o mai bună acceptare a deciziei luate și poate stimula copilul spre o etapă de dezvoltare mai matură și mai responsabilă.

Sumar

[modificare]

Smith, Taylor & Tapp (2003) au realizat un studiu pe 73 de familii, studiu în care i-au întrebat pe copii acestor familii despre perspectiva lor asupra despărțirii părinților, despre relațiile ulterioare cu fiecare dintre părinți și despre stabilirea custodiei și a programului de vizitare. În total au participat 107 copii (55 băieți și 52 fete) cu o medie de vârstă de 12,9 ani. 44% dintre copii au afirmat că se bucură foarte mult de contactul cu părintele cu care nu locuiesc, 41% au afirmat că se bucură, 13% au fost neutri și 2% au afirmat că vizitele ar trebui rărite.

În ceea ce privește consultarea sau ne-consultarea copiilor cu privire la decizii, s-au observat următoarele efecte:

  • măsura în care copii au dorit să fie implicați în deciziile familiale a variat; majoritatea copiilor au apreciat faptul că li s-a oferit posibilitatea de a alege cu care dintre părinți să rămână sau că li s-a oferit posibilitatea de a nu se întâlni cu un părinte dacă nu doreau acest lucru. Deși decizia finală nu era luată de ei, majoritatea copiilor au apreciat și valorizat faptul că au fost consultați și că părerea lor a fost ascultată.
  • Foarte important pentru copii a fost faptul că li s-a oferit posibilitatea de a modifica ulterior programul de vizitare în funcție de schimbările apărute pe parcurs (schimbarea calitativă a relației cu părintele etc.).
  • Mai mult de jumătate dintre copii au menționat în primul rând importanța consultării copiilor cu privire la decizii. Copiii și-au exprimat această dorință astfel: "părinții să-i asculte pe copiii lor; să le ofere șansa de a-și spune opinia cu privire la rezidență sau programul de vizitare; să le ofere șansa să se facă auziți; să verifice dacă deciziile luate se potrivesc copiilor".
  • Următoarea sugestie ca importanță se referea la renunțarea din partea părinților la a se mai certa în fața copiilor; de asemenea părinții ar trebui să evite conflictele și să încerce să coopereze minimal să rezolve conflictul.
  • De asemenea, copii din acest studiu îi sfătuiesc pe părinții care se despart să nu permită conflictelor dintre ei să interfereze cu relațiile copilului cu ambii părinți.

În concluzie, copiii își doresc ca părinții să-i asculte, să-i întrebe ce își doresc, să nu fie supuși unor decizii pe care nu le doresc și să li se ofere informații cu privire la ce se întâmplă cu familia lor în această perioadă.

Referințe

[modificare]
  1. Această întreagă pagină a fost preluată din articolul Abordarea sistemică în evaluările pentru stabilirea custodiei scris de către psihologii George Visu-Petra și Camelia Anca Borlean de la Curtea de Apel Cluj și respectiv Curtea de Apel Oradea. Textul a fost preluat cu permisiunea doamnei Camelia Anca Borlean. Articolul poate fi consultat în integrum aici