Utilizator:BAICAN XXX/Inginerie aerospațială

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Jump to navigation Jump to search

Raft:Spațiu

Lansare de rachetă V2-spac0027 la Cape Canaveral în 1950

Ingineria aerospațială este o ramură principală de inginerie implicată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, construcția, testarea și tehnologia aeronavelor pentru spațiul aerian terestru și pentru nave spațiale în spațiul cosmic. Aceasta este împărțită în două ramuri majore și care se suprapun sau intersectează frecvent: ingineria aeronautică și ingineria astronautică. Aeronautica este ingineria pentru aeronave care operează în atmosfera Pământului, iar astronautica se ocupa cu navele spațiale, care operează în afara atmosferei Pământului. Fondată de visători și pionieri, cum ar fi Konstantin Țiolkovski, domeniul ingineriei aerospațiale a ajuns la maturitate odată cu lansarea primului satelit artificial, primul om în spațiu și primul pas pe Lună.

Inginerie aerospațială se ocupă cu proiectarea și construcția de obiecte de zbor, și cu studiul științei privind forțele și proprietățile fizice ale aeronavelor, rachetelor, ambarcațiunilor de zbor, și a navelor spațiale. Termenul se referă, de asemenea, la caracteristicile și comportamentele lor aerodinamice, la pernă de aer, la suprafețe de control, lift și alte proprietăți din domeniu.

Grupul Airbus, provenit din EADS[modificare]

În Europa, cel mai mare reprezentant în domeniul ingineriei spațiale l-a constituit între 2000 și 2013 compania EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), care a devenit de la 1 ianuarie 2014 grupul Airbus, cu sediul în München, și care este și al doilea mare concern de armament în Europa. Pe primul loc la armament se află în Europa grupul britanic BAE Systems.