Manualul părintelui divorțat/Ce faci dacă programul tău de legături personale este boicotat?/alte idei

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Acțiuni pentru respectarea programului de legături personale ale minorului cu părintele necustodian[modificare]

Care ar putea rolul Grupului de Suport pentru părinții care al căror acces la copil este boicotat[modificare]

E important ca fiecare din noi, când avem probleme să putem să cerem ajutorul cuiva. Grupul de suport local ar putea oferi:

  1. Sfaturi
  2. Sprijin - de exemplu, ar putea acționa ca martori pentru dovedirea faptului că accesul la copil nu e permis
  3. A lucra în mod organizat cu autoritățile pentru a conștientiza rolul pe care acestea trebuie să îl joace în medierea acestor conflicte

Grupul de suport s-ar putea implica în a discuta cu Ministerul de Interne pentru[modificare]

  1. a conveni ca art 307 C.P. este important iar poliția e datoare să se implice (dacă am avea un astfel de document polițiștii de secție nu ne-ar mai putea refuza)
  2. a face un protocol intre Asociație și Minister prin care, în caz de problem legate de dreptul la legături personale, părintele să ceara ajutorul polițistului de proximitate și acesta sa aibă o discuție de împăciuire intre mama și tata. Asta e rolul polițistului de ordine publică: să prevină conflictele și certurile înainte sa se agraveze. Apoi, în cazul în care nu se respecta programul, părintele căruia I se refuza dreptul sa documenteze cu martori (grupul de suport sa ii poată furniza) și să se sune la 112. Echipajele de politie din teren au de multe ori și o polițistă ceea ce e bine, pentru ca polițista de exemplu poate fi mai puțin „stresanta“ pentru copil dacă suna la ușa și, politicos cere să vorbească cu mama.
  3. Suplimentar grupul de suport ar putea aborda Ministerul Public ca să convină ca la nivel de fiecare parchet va fi un procuror desemnat pentru “cauze legate de nerespectare art. 307 C.P. ”iar acei procurori trebuie “formați/educați” ca e ok să se dea curs începerii urmăririi penale ... cu propunere, în prima faza de amendă penală. La a doua recidivă, părintele rezident fiind pasibil de închisoare cu suspendare iar la a treia recidiva de închisoare reala.

Procedura privind transferul copilului[modificare]

Procedura trebuie sa fie simplă. Vrea / nu vrea copilul, părintele rezident trebuie să respecte o anume conduită care să demonstreze buna sa credință privind punerea în aplicare a programului de legături personale. Procedura trebuie asistată, în caz de boicot, de către poliția de proximitate care se poate deplasa operativ (în 10-15 minute maxim) la fața locului, prin simpla apelare a numărului de urgență 112.

Rolul părintelui rezident[modificare]

  • să fie prezent în imobil împreună cu copilul la adresa stabilită de instanță ca și locuință a minorului.
  • să îi spună copilului că trebuie să meargă "la tata" pentru X ore/zile (dacă copilul nu are nici o problemă să meargă la grădiniță de ce nu ar merge și la părintele. (de exemplu: "Așa cum am agreat cu tatăl tău, vei locui la el și la bunica Nuți pentru două zile, deoarece eu va trebui să plec din localitate sâmbătă foarte devreme și mă întorc doar duminică seară")
  • să îl îmbrace adecvat condițiilor meteo și să îi facă bagajul. Bagajul trebuie să cuprindă hainele necesare pentru perioada de timp considerată, eventualele rechizite necesare pentru ca minorul să poată să își facă temele (dacă este cazul) eventualele medicamente (dacă minorul este sub tratament) împreună cu o copie după rețeta sau schema de tratament.
  • să conducă copilul în afara imobilului în care locuiește (de ex. pe casa scării, dacă locuiește la bloc, în afara curții dacă locuiește la casă cu curte
  • să spună ferm copilului că trebuie să plece împreună cu părintele nerezidend informându-l cu privire la durata absenței lui de la locuință și cu privire la persoana care îl va aduce înapoi la locuința sa (de exemplu: "Vei sta la tata pentru două zile începând de astăzi, o să vin eu să te iau duminică seara de la tata în jurul orei 19:00")
  • să își ia la revedere de la el fără să transmită verbal sau non-verbal vreo stare de angoasă copilului.
  • să închidă ușa în urma copilului, lăsând copilul cu părintele nerezident
  • să nu deschidă ușa mai devreme de momentul în care copilul a plecat împreună cu părintele nerezident ori doar dacă este solicitată în acest sens de către reprezentanții statului

Rolul poliției de proximitate[modificare]

  • Să se prezinte la locuința copilului sau la locul unde copilul se găsește fizic, atunci când este apelată prin serviciul 112 de către părintele nerezident care sesizează nerespectarea dreptului săi și al copilului de a păstra legături personale
  • Să depună toate diligențele pentru a se asigura că nivelul discuțiilor dinte părinți și celelalte persoane aflate la fața locului rămâne în limite normale
  • să atragă părților aflate în conflict atenția cu privire la îndatoririle ce le revin
  • să atragă atenția părților aflate în conflict că, în caz de ne-conformare sunt pasibile de sancțiuni contravenționale, sancțiuni civile așa cum sunt ele prevăzute de legea 272/2004 modificată și chiar sancțiuni penale așa cum sunt prevăzute de art. XXX din codul penal.
  • să sancționeze contravențional pe oricare dintre părinți daca aceștia săvârșesc fapt care se încadrează în contravențiile prevăzute de art. 3*) lit (1) și (4) din Legea 61/1991 republicată.
  • să sancțineze contravențional părintele sau persoana care boicotează ducerea la îndeplinire a programelor de legături personale așa cum au fost ele stabilite prin planul parental autentificat notarial ori prin hotărârea judecătorească făcând aplicare prevederilor cuprinse în Legea 61/1991 modificată, art. 3* literele 39-42.
  • să verifice dacă locul unde locuiește efectiv copilul coincide cu adresa care apare înscrisă în Registrul Permanent de Evidență a Populației și, în cazul în care locul diferă, să aplice sancțiunea prevăzută de HG97/2005, punând părintelui rezident în vedere faptul că trebuie să intre în legalitate în maxim 15 zile.

Declanșarea procedurilor penale[modificare]

La trei-patru astfel de boicoturi, documentate prin constatări scrise din partea poliției, părintele necustodian trebuie să facă plângere penală la secția de poliție de care aparține locuința copilului. Poliția trebuie să elibereze copii după procesele verbale de constatare a boicotului programelor de legături personale. Suportul legal pentru declanșarea procedurilor penale este date de

”Art. 307. Actualul Cod Penal al României (în noul cod penal este vorba de Art. 379) cu privire la Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului spune următoarele:
Retinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimțământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredințat minorul potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta persoanei căreia i s-a încredințat minorul prin hotărâre judecătorească spre creștere și educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinti să aibă legături personale cu minorul, în condițiile stabilite de părți sau de către organul competent.
Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

Discuție/Opinii[modificare]

CB[modificare]

  • Refuz sa cred un minut in “povestea”ca daca politia vine la usa copilul va fi traumatizat --- politia nu mai e militia de acum 30 de ani --- modul lor de operare (i-am vazut in catea ocazii in care am avut problem cu niste vecini recalcitrant) nu e de loc abuziv, sau in forta ci mai degraba incearca sa medieze conflictele si problemele.
  • Un politest care are o discutie cu un ton normal si calm, realist cu Parintele custodian si care doar marcheaza intr-un PV acordul paritnelui custodian sau refuzul sau de a indeplini obligatiile legate de programul de legaturi personale – nu are absolut nimic inspaimantator pentru un copil.
  • Plus ca daca Parintele custodian va vedea ca autoritatile chiar reactioneaza isi va schimba diametral atitudinea. Vedezi Cazul RR (un caz deosebit de grav in care mama si persoanle din anturaj au fost foarte violente la adresa tatalui). Dupa o singura discutie cu procurorul in care acesta a explicat ferm mamei ca la a doua abatere el va lua masuri de ordin penal, mama s-a conformat si de atunci (si pana la iesirea ilegala din tara, cativa ani) nu s-a mai incumetat sa impiedice fatis programul de legaturi personale dintre copil si tata.

DP[modificare]

  • Daca mama deterioreaza relatia de afectiune dintre tata si copil TREBUIE impiedicata. Pentru copil si pentru tata. Legiuitorul a pus la dispozitie o serie de proceduri. Noi incercam sa le imbunatatim, iar pana una alta pe ASTEA le avem.
  • Despre ce efect are daca a dorit minora sau nu - poate vreun jurist sa ajute - ca eu nu stiu. Am o singura experienta directa - in care o judecatoare a zis "da cum adica nu vrea copilul? Ii spuneti ca trebuie sa mearga si sa stea in weekend la tata! Cum adica daca ea nu vrea faceti cum zice ea? Da daca vrea sa ia droguri o lasati?" .
  • Dupa parerea mea trebuie facuti toti pasii asa cum sunt procedurile acum si sa ne muncim sa obtinem proceduri mai bune si cutume mai rationale.
  • Atunci cand programul nu e respectat e nevoie de martori care sa ateste asta. Politia e mai bine sa fie chemata dupa ce se constata un refuz - ca sa se domoleasca acuzatia ca a fost adusa pentru intimidare (o acuzatie dealtfel prosteasca despre care toti - si judecatorii stiu ca nu e adevarata - chiar daca intra in joc - pentru ca politistii nu sparg usa, nu au mitraliere sau masti pe fata si nici nu se baga in fata (ei defapt nici nu-si doresc sa fie acolo).
  • In principal e nevoie de martor - care sa povesteasca ce s-a intamplat la incercarea de a pune in aplicare programul.
  • Iar apoi - daca justitia functiona nu mai vorbeam de Discriminare.
  • Ce putem face noi e sa ne impartasim experienta si sa ne ajutam. Unii dintre noi sunt juristi si pot da sfaturi competente.
  • Despartirea parintilor e o mare tristete pentru copi. PAS implica insa o actiune voita si indreptata direct asupra lui chiar din partea celei/celui careia i s-a acordat increderea si privilegiul de a-l creste.
  • Si eu am primit sfaturi si le-am urmat iar cea mai importanta realizare e ca fetele nu si-au pierdut afectiunea fata de mine chiar daca s-a incercat acest lucru.