Curățarea aparatului foto

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
(Redirecționat de la Curăţarea aparatului foto)

Intreținerea unui aparat foto, constă în curățarea atât a corpului aparatului cât și a componentelor principale ale acestuia.

Obiectivele[modificare]

Cele mai uzuale instrumente pentru curățarea lentilelor obiectivelor sunt: pompița pentru suflat praful, pensula, microfibra și substanța lichidă de curățat lentile. Curațarea începe prin suflarea, cu ajutorul pompiței manuale, a prafului de pe lentile, urmat de îndepărtarea firelor de praf care au rămas cu ajutorul unei pensule foarte fine. Amprentele și urmele dificile se înlătură cu ajutorul microfibrei, prin realizare de mișcări circulare cu o presiune moderată. Urmele care persistă se înlătură cu substanța lichidă de curățat lentile. ȚINEȚI MINTE ! ÎNTOTDEUNA PUNEȚI SUBSTANȚA PE MICROFIBRĂ; NICIODATĂ NU PUNEȚI SUBSTANȚA DIRECT PE LENTILELE OBIECTIVULUI ! Un fir de praf sau o amprentă minusculă nu vor apărea în fotografie, deoarece aparatul nu este focalizat pe elementul exterior al obiectivului. Problema ridicată de murdărie (când aceasta este în cantitate mare) se refera mai ales la faptul că reduce luminozitatea obiectivului, influențând expunerea. Urme de grăsime de la amprente sau o pelicula de praf pot degrada imaginea, reducând contrastul și expunerea sau afectând claritatea acesteia. O altă problemă cu urmele de grăsime este că sunt cu atât mai greu de îndepărtat cu cât sunt șterse mai târziu. Dacă se folosesc obiective scumpe, este indicată montarea unui filtru UV pentru protecția lentilelor. În cazul în care acesta se murdărește iremediabil sau se zgârie, se poate înlocui, scutindu-vă în acest fel de nenumărate probleme.

Oglinda și prisma[modificare]

În general, praful pe care îl vedeți în vizor este praf care s-a depus pe oglinda sau prisma aparatului. Curățarea oglinzii aparatului SLR ar trebui realizată numai în ateliere specializate unde se folosesc substanțe speciale și încăperi cu sisteme de aerisire controlate și închise ermetic. Suprafața oglinzii este foarte fragilă și nu trebuie atinsă în nici un caz cu materialele și substanțele dedicate curățării lentilelor. Dacă este foarte necesară curățarea, se poate încerca suflarea prafului cu ajutorul unei pompițe manuale. Nu este indicată folosirea aerului comprimat, deoarece este prea puternic si poate duce la dereglarea unor mecanisme sensibile din interiorul aparatului. TINEȚI MINTE! PRAFUL PE CARE-L VEDEȚI ÎN VIZOR NU APARE ÎN FOTOTOGRAFII !

Contactele flash-ului[modificare]

Flash-urile moderne TTL comunică cu aparatul printr-un număr mare de contacte, care în cazul în care sunt murdare sau imperfecte pot duce la expuneri greșite și, inevitabil, la fotografii ratate. Contactele se pot curăța periodic cu radiera unui creion sau cu ceva asemănător.

Senzorul aparatului[modificare]

Una dintre caracteristicile cele mai importante ale unui aparat foto SLR este, după cum am spus mai sus, posibilitatea de a folosi obiective diferite în funcție de nevoi. Din păcate, în timpul schimbării acestora, apare riscul ca praful să intre în interiorul aparatului și de acolo în momentul declanșării să se depună pe senzorul aparatului. De fapt CMOS-urile si CCD-urile sunt acoperite de un filtru transparent care protejează senzorul și permite curățarea ulterioară a acestuia. Totuși tot ansamblul compus din senzor si filtrul aferent, este o componentă foarte sensibilă iar orice greșeală asupra acesteia, poate produce stricăciuni foarte mari care pot duce până la înlocuirea senzorului, cu costuri foarte mari. Senzorul se curată, de asemenea, în ateliere specializate datorită problemelor care pot apărea dacă manevra este executată greșit. Spre deosebire de praful de pe oglindă sau din sistemul de vizare, cel pe pe senzor poate apărea în fotografii, mai ales dacă se folosesc valori mari ale diafragmei. Dacă totuși curățarea este imperativă, aceasta se poate realiza cu ajutorul unei spatule speciale (sensor swab) și a unei substanțe (Eclipse) respectând instrucțiunile stricte care însoțesc aceste kituri de curățare.

Corpul aparatului[modificare]

Obiectivele și corpul aparatului sunt în general bine protejate împotriva umezelii si prafului, de aceea nu trebuie acordată o atenție deosebită pentru curățarea acestora. Totuși când situațiile o cer se poate folosi cu succes o pensulă pentru îndepărtarea prafului iar pentru urmele dificile o microfibră înmuiată în soluție pentru obiective sau chiar în apă. Prevenirea murdăririi premature a echipamentului foto se poate realiza prin utilizarea permanentă a unor genți foto de calitate.