Index de studii psihologice relevante privitoare la divorț și custodie/Comunicat de presă al Asociației Sociologice Americane (2011)
Titlu
[modificare]Titlu original în engleză | Titlu în limba română |
---|---|
Kids of Divorce Lag Behind Peers in Math & Social Skills; More Likely to Struggle w/ Anxiety, Loneliness, Low Self-Esteem, & Sadness. American Sociological Association News Releases, June 2nd, 2011 | Copiii din părinți divorțați ramân în urma celorlalți la matematică și abilități sociale; mai predispuși la anxietate, singurătate, auto-depreciere si tristețe. Comunicat dde presă al Asociației Sociologice Americane, 2 iunie 2011 |
Sumar
[modificare]Conform acestui studiu (comunicat de presă) apărut în numarul din iunie al Revistei Societății Americane de Sociologie, copiii părinților divorțați sunt predispuși la anxietate, singurătate, auto-depreciere si tristețe. în plus, copiii ai caror părinți divorțează nu au probleme anterior divorțului, dar ramân în urma celorlalți – fără a recupera ulterior – la matematică și abilități sociale după ce parinții lor încep divorțul.
Această intensificare a “problemelor comportamentale de internalizare” apare în cursul divorțului si nu dispare. Autorul studiului Hyun Sik Kim, doctorand în sociologie la Universitatea Wisconsin-Madison afirmă că “oamenii tind sa creadă că anterior divorțului se trece printr-o perioadă de conflicte intense”.
“Premiza mea a fost că copiii părinților ce divorțează au un impact negativ chiar și înainte de inceperea divorțului. Totuși studiul meu demonstrează că aceasta nu se intamplă”.
Kim arată ca problemele de dezvoltare ale copiilor încep după ce părinții lor demarează divorțul, iar acest proces continua și după ce divorțul este finalizat. Este interesant faptul că aceste probleme nici nu se inrăutățesc și nici nu se imbunătățesc după terminarea divorțulului. Kim afirmă că “acest studiu arată că impactul negativ nu se inrautățeste dupa terminarea divorțului, dar nici nu exista semne că acești copii vor recupera comparativ cu ceilalți”.
Acest studiu se bazează pe datele semnificative din Studiul Longitudinal al Primei Copilării – Gradinița anilor 1998 si 1999, care a urmarit dezvoltarea a 3585 copii de când au intrat în gradiniță în toamna anului 1998 până în clasa a cincea, comparând copiii părinților divorțați cu cei proveniți din familii intacte. Caracteristica unică a acestui studiu este că se concentrează asupra divorțurilor care au loc atunci când copiii sunt între clasa întai și a treia, ceea ce îi permite lui Kim să examineze efectele divorțului în trei stadii: predivorț (grădiniță pâna în clasa întai), în timpul divorțului (clasa I la III) si post divorț (clasa III la V).
Dupa părerea lui Kim există multe motive pentru care copiii părinților divorțați sau în curs de divorț pot avea probleme de dezvoltare. Kim afirmă ca acesti factori includ stresul datorat faptului că asistă la acuzarea unui părinte de catre celalalt referitor la divorț și certurile privind custodia; situația instabilă de trai în care copiii sunt deplasați între părinți sau siliți să se mute în altă regiune cu părintele care primește custodia unică sau primară, perturbându-i astfel relațiile sociale; problemele economice datorate reducerii veniturilor in familie; efectelor reziduale ale divorțului legate de depresie.
Kim spune că “pentru copil este foarte tulburător să-și vadă părinții trecând prin divorț”.
Acest studiu arată că divorțul are efecte negative asupra abilităților sociale si matematice ale copiilor precum și asupra problemelor comportamentale de internalizare, dar nu și asupra capacității de a citi sau asupra problemelor comportamentale de externalizare, ceea ce explică de ce adesea ei se ceartă, se luptă sau devin furioși.
Concluzii
[modificare]TBD
Legături
[modificare]- Sumarul comunicatului in Traducere bilingvă
- Comunicatul de presă complet în limba engleză poate fi descărcat de aici
Referințe
[modificare]
Articolul complet
[modificare]TBD