Priza aparatului foto

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Cum ținem corect aparatul de fotografiat[modificare]

Una din cele mai întâlnite probleme cu care se confrunta fotografii amatori (atât cei care folosesc un aparat digital cât și cei care folosesc unul pe film), este mișcarea aparatului în momentul declanșării. În această situație imaginile vor ieși neclare, mai ales dacă fotografierea se realizează în condiții de lumina slabă când obturatorul stă deschis o perioada mai lungă. Trepiedul este cea mai bună și sigură soluție pentru a elimina mișcarea aparatului dar acesta nu este întotdeauna la îndemnă sau uneori este chiar imposibil de utilizat din lipsă de spațiu sau pur și simplu pentru că nu dispunem de unul.

Priza aparatului[modificare]

În general aparatul de fotografiat se ține în felul următor: • Se folosește mâna dreaptă pentru a prinde partea dreaptă a aparatului. Se așează arătătorul pe butonul de declanșare, iar cu celelalte degete se cuprinde aparatul până în partea din față a acestuia. Degetul mare trebuie să stea pe partea din spate a aparatului. Aparatul se prinde ferm, dar nu se va strânge foarte tare deoarece există riscul ca mâna să tremure datorită presiunii crescute. • Se pune mâna stângă sub corpul aparatului, iar dacă aparatul de fotografiat este un SLR, mâna va cuprinde obiectivul în jurul inelului de zoom, în cele mai multe din cazuri. • daca se folosește vizorul când se fotografiază, atunci aparatul se vă apropia mult de față pentru a obține încă un punct de sprijin, câștigând în acest mod extra stabilitate. Daca se folosește LCD-ul, aparatul nu se va ține prea departe de corp, se vor îndoi ușor coatele și apleacându-vă un pic se va încerca obținerea unei distanțe de aproximativ 30cm față de aparat. Alternativ se va folosi și vizorul, dacă aparatul oferă această posibilitate, tocmai din motivele de mai sus. • Butonul de declanșare se apasă printr-o presiune egală, fără mișcări bruște. Încercă să nu lovești butonul de declanșare sau să-l apeși cu forță, deoarece aceasta va duce la o mișcare a întregului aparat în momentul declanșării, iar fotografia va ieși mișcată.

Sfaturi și trucuri[modificare]

Nu întotdeauna este ușoară menținerea nemișcată a aparatului, mai ales dacă se folosește un teleobiectiv sau se fotografiază cu timpi de expunere lungi în condiții de iluminare slabă și fără flash. În acest caz se poate încearca folosirea obiectelor din jur pentru a câștiga stabilitate, sprijinirea de spătarul unui scaun, de cadrul unei uși, de un copac, o balustrada etc… Când condițiile sunt prielnice, este recomandat să te așezi pe jos, sau să te ghemuiești, cu cat corpul tău va fi mai stabil cu atât va fi sta mai nemișcat și aparatul de fotografiat. O altă modalitate de a obține extrastabilitate este aceea de a-ți controla respirația. În acest caz există doua posibilități, fie inspiri și realizezi fotografia în momentul în care iți ți respirația, sau exact opusul, respiri, și apeși declanșatorul înainte de a inspira din nou. De fapt regula e destul de simplă: NU APĂSAȚI BUTONUL DE DECLANȘARE ÎN TIMP CE RESPIRAȚI SAU INSPIRAȚI !