Sari la conținut

Protejarea legăturilor personale ale minorului/Identificarea locului unde copilul e ținut

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Deseori, premergător divorțului sau atunci când cuplurile necăsătorite se separă, unul dintre părinte (răpitorul, alienatorul) ia fără acordul celuilalt părinte (părintele alienat) copilul de la locuința comună.

Probleme practice[modificare]

De multe ori e imposibil să aflați noua adresă unde copilul locuiește. În acele rare cazuri în care părintele răpitor se înregistrează totuși în baza de date de la Evidența Populației (de exemplu dacă își face un buletin nou la o nouă adresă) este posibil să aflați noua adresă copilului (în general cu astfel de ocazii părintele este întrebat dacă are copii cu vârsta între 0 și 14 ani în îngrijire). Informațiile sunt stocate într-o bază de date națională numită Registrul Permanent de Evidență a Populației (pe scurt RPEP)

Ce se poate face în acest caz[modificare]

  • Pentru a afla informații despre copil, puteți formula o cerere de informații către biroul de evidență a populației unde aparțineți. Acesta este dreptul fiecăruia dintre noi (confirmat de către Direcția de Evidență a Populației din MAI, în septembrie 2012). În măsura în care astfel de cereri nu se fac des de 1 odată pe an, MAI va va răspunde gratuit informându-vă despre noua locuință a copilului.
  • În cazul în care răpitorul nu se înregistrează la biroul de evidență a populației unde își are noua adresă puteți să vă adresați organelor de poliție pentru formula o plângere penală de răpire, cerându-le acestora să utilizeze metode specifice de identificare a copilului sau a presupusului răpitor și să vă comunice noua locuință a copilului.
  • Conform OUG 97/2005, orice cetățean român este dator să se înregistreze la biroul de evidență a populației în termen de 15 zile de la stabilirea la o nouă adresă. Conform acestei prevederi răpitorul este pasibil de amendă în cazul în care el și copilul nu se înregistrează în RPEP la noua adresă de locuire. Organele de poliție pot sancționa repetat, săptămânal, pe părintele care nu respectă această prevedere legislativă.
  • Conform propunerii ARPCC introducerea unei noi adrese de locuire pentru copilul cu vârsta între 0 și 14 ani ar trebui să se facă doar cu acordul ambilor părinți, prin urmare, birourile de evidență a populației sunt chemate să refuze schimbarea locuinței minorului la noua locuință în absența acordului dvs. răpitorul putând fi constrâns (teoretic) de sancțiunile repetate pentru nerespectarea prevederilor OUG 97/2005 să returneze voluntar copilul la adresa la care care era ultima locuință a copilului decisă în prin acord de către ambii părinți.
  • Tot conform unei alte propuneri ARPCC organele de poliție ar trebui să sancționeze contravențional pe părintele care nu returnează copilul la locuința sa în termen de maxim 15 de la preluare, fiind evident că orice schimbare faptică a locuinței copilului de la adresa unde locuia cu ambii părinți este de natură a a afecta exercițiul drepturilor părintești ale părintelui care rămâne pe loc, deci se încalcă prevederile art. 497 din Codul Civil.

Puteți găsi un model de cerere aici