Sari la conținut

Wikijunior:Enciclopedia celor mici/Trenuri

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Trenurile sunt vehicule care se mișcă pe șine de fier cu viteze diferite. Un tren este format de obicei din locomotivă și vagoane.

Generalități[modificare]

Locomotiva este un vehicul greu, având multe mii de kilograme, care se poate deplasa singură pe șine, având motor și fiind manevrată de unul sau doi mecanici de locomotivă. Ea trage după sine, sau împinge în fața sa mai multe vagoane care pot fi pentru transport de oameni - personale, sau pentru transport de mărfuri. Un șir de vagoane de marfă atașate unei locomotive formează un tren de marfă, iar un șir de vagoane de persoane legate de o locomotivă alcătuesc un tren de persoane. Șinele de tren, mai bin zis de cale ferată sunt masive, așezate de obicei câte două în paralel (există și trenuri care se deplasează pe o singură șină) pe traverse, care sunt făcute din lemn sau din beton armat și care împreună cu un pat de piatră spartă specială formează terasamentul căii ferate. Trenurile sunt puse în mișcare, în general după un program fix, dar există și curse de tren care au un mers neregulat. Vagoanele pentru trenuri de persoane sunt diferite în ceea ce privește gradul de confort și de aceea sunt împărțite în clase: clasa I-a, a II-a șia III-a în care se poate călători cumpărând bilete de călătorie pentru o călătorie, sau abonamente pentru o perioadă de timp. Mărfurile se transportă cu vagoane de marfă, care sunt diferite ca mărime și formă în funcție de scopul lor, adică felul mărfurilor transportate. Astfel există vagoane pentru transport de cereale, transport de lemne, transport de lichide cum sunt combustibilii, transport de animale etc. Există vagoane de marfă acoperite și descoperite, vagoane care pot transporta pâna la 10 tone, adică 10.000 de kilograme de marfă dar există și vagoane de 20 de tone, 40 de t, etc. Vagoanele de persoane sunt acoperite și închise dar ele sunt aerisite prin un sistem de climatizare, care include ventilație și încălzire în sezoanele reci. Trenurile de persoane se deosebesc între ele și prin viteza cu care ee se deeplasează de la o stație la alta, astfel cele mai lente sunt numite curse de persoane sau simplu trenuri personale. Ele opresc în toate stațiile de cale ferată prin care trec. Trenurile mai iuți care merg cu viteză medie de peste 100 de km pe oră, sunt denumite trenuri accelerate sau rapide și ele nu opresc decât în stațiile (gările) mai importante.

Istoric[modificare]

Primele trenuri erau puse în mișcare cu ajutorul locomotivelor cu abur, dintre care au fost construite după anul 1800, în Anglia și multe căi ferate și trenuri au fost realizate deja până la sfârșitul sec. XIX. Locomotivele cu abur funcționează folosind presiunea aburului produs prin fierberea unei cantități de apă în cazanul locomotivei, care este încălzit cu foc făcut în focarul locomotivei prin ardere de cărbuni, lemne sau păcură. Motoarele cu abur sun construite cu ajutorul unor cilindri mari cu pistoane în interior, care pistoane fiind mișcate de forța aburului, execută o mișcare de du-te/vino liniară ce este transmisă spre roțile motoare ale locomotivei prin sistemul tehnic numit, bielă-manivelă care transformă mișcarea liniară inițială în mișcare de rotație a roților, astel că locomotiva se mișcă.

Linkuri de siteuri web/Legături externe[modificare]