Wikimanuale:Editare (interfața)

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
(Redirecționat de la Wikimanuale:Editare (interfaţa))
Sari la navigare Sari la căutare

Wikipedia permite editarea aproape oricărei pagini - de altfel, aceasta este principala calitate a proiectului din punct de vedere tehnic, calitatea care îl face un proiect colaborativ, comunitar. De aceea, primul pas este să învăţaţi să editaţi o pagină. Acest proces de învăţare este format din două părţi: în primul rând trebuie să ştiţi pe ce să apăsaţi pentru a edita o pagină, iar în al doilea rând să ştiţi ce să scrieţi pentru a obţine efectele scontate. În această pagină vom discuta numai prima parte a acestui proces, odată ce învăţaţi asta treceţi la pagina Cum să editezi o pagină pentru detalii legate de format.

Să trecem la instrucţiunile propriu-zise. Pentru experimentele propuse mai jos vă recomandăm să deschideţi legătura Cutia cu nisip într-o fereastră nouă, şi să aplicaţi acolo cunoştinţele nou învăţate chiar pe măsură ce citiţi această pagină. Acea pagină e o pagină specială, destinată explicit experimentelor - acolo puteţi strica sau şterge orice fără grijă că distrugeţi munca cuiva.

Aproape orice pagină din Wikipedia (inclusiv aceasta) conţine în partea de jos o legătură cu numele "Editează această pagină". Apăsând pe acea legătură ajungeţi pe o pagină care conţine nişte text informativ în partea de sus, după care urmează o casetă mare de text, şi în partea de jos încă nişte controale. În caseta mare de text veţi recunoaşte în general textul original al paginii, deşi uneori complicat de nişte caractere şi formate curioase. Deocamdată ignoraţi aceste complicaţii, în acest articol ne vom concentra numai asupra metodei practice de editare.

Dacă deschideţi Cutia cu nisip în altă fereastră, cum recomandam mai sus, atunci puteţi experimenta cu textul paginii: mai întâi coborâţi în caseta de text până la sfârşitul textului (în general puteţi face asta uşor selectând caseta şi apoi apăsând simultan tastele CTRL şi END). Acum introduceţi două linii goale după ultima linie de text şi scrieţi câteva cuvinte de probă, cum ar fi "[Numele tău] a trecut pe aici!".

Odată introdus un text de probă, puteţi cere o previzualizare a paginii apăsând pe butonul "Arată previzualizare" de sub caseta de text (faceţi asta acum). Dacă reuşiţi să vă identificaţi textul în pagina care rezultă, felicitări, aţi reuşit să vă scrieţi prima contribuţie în Wikipedia!

Felicitările ca felicitările, dar după cum spune şi textul cu roşu de la începutul paginii, ce vedeţi nu este decât o previzualizare, nu aţi reuşit decât ce spuneam mai sus, să scrieţi primul text în Wikipedia, dar nu şi să-l salvaţi în Wikipedia. Diferenţa dintre cele două este că în acest moment doar Dvs. vedeţi rezultatul modificărilor pe care le-aţi făcut, însă dacă altcineva vizitează pagina pe care tocmai o editaţi o să vadă versiunea dinainte de modificările pe care tocmai le-aţi făcut. Observaţi că fereastra în care aţi ajuns continuă să conţină caseta de editare de text în partea de jos. Pentru a salva efectiv modificările, trebuie să apăsaţi pe butonul alăturat "Salvează pagina" (NU faceţi asta acum!).

Ca un editor care se respectă, este elegant să adăugaţi un rezumat al modificărilor pe care le faceţi unui text. Acest pas nu este necesar din punct de vedere tehnic, însă este un gest de curtoazie pentru ceilalţi contribuitori. Pentru a termina acest exerciţiu, introduceţi-vă numele (sau un pseudonim, nu contează, e important doar să recunoaşteţi textul pe care-l scrieţi) în caseta mică de text intitulată "Sumar" care se află imediat sub caseta mare de text în josul paginii. Acum apăsaţi în sfârşit pe butonul "Salvează pagina".

Acum aţi ajuns la pagina pe care aţi editat-o, însă de data aceasta este "pe bune": nu mai sunteţi în mod editare, caseta mare de text nu mai apare, nici textul cu roşu: aceasta nu este o previzualizare, ci este rezultatul final. Reuşiţi să vă regăsiţi textul în pagină? FELICITĂRI! Acum chiar v-aţi lăsat definitiv amprenta în Wikipedia: textul pe care tocmai l-aţi scris va apărea oricui vizitează acea pagină!

Să vedem acum ce era cu sumarul acela. Dacă apăsaţi pe legătura "Versiuni mai vechi" a paginii respective (legătura apare în partea de jos a paginii, după text), veţi observa că ultima editare (sau printre ultimele - lista este ordonată de sus în jos de la cea mai nouă la cea mai veche versiune) apare textul pe care l-aţi scris ca sumar. Dacă o să vă uitaţi la restul listei în jos o să vedeţi cât de comod este să vă daţi seama cine ce a făcut dacă a existat un sumar reprezentativ al modificărilor.

Ce aţi văzut mai sus a fost lista versiunilor unei anume pagini. Acum să vedem istoria recentă a întregii Wikipedia: apăsaţi pe legătura Schimbări recente din menu-ul Wikipedia (sub caseta de căutare intitulată "Găseşte", undeva în partea de sus a paginii). Aici vedeţi ultimele modificări în întreaga Wikipedia, ordonate la fel ca mai adineauri (cele mai recente sunt cele mai de sus). Observaţi că apăreţi şi aici, şi apare şi aici sumarul editărilor, aşa cum l-aţi scris mai devreme.

Gata, acum aţi învăţat elementele de bază ale editării în Wikipedia, puteţi trece la pasul doi: învăţaţi care este formatul surselor Wikipedia în pagina Cum să editezi o pagină. Este recomandat să citiţi măcar o dată şi acea pagină, chiar dacă nu reţineţi decât puţin din ea la prima citire - veţi şti ce se poate face, şi veţi şti unde să căutaţi informaţiile. În mod ideal ar trebui să experimentaţi formatele descrise acolo tot în Cutia cu nisip - puteţi folosi la infinit funcţia de previzualizare fără a afecta pagina respectivă, verificându-vă astfel succesul fără a vă plimba între pagina de editare şi pagina finală.