Sari la conținut

Administratorul de pachete

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

O distribuție Linux, și openSUSE nu este o excepție, este formată dintr-o mulțime de aplicații stocate în pachete și utilitățile necesare pentru a administra aceste aplicații ca un întreg.

Prezentare generală

[modificare]

Un sistem de administrare a pachetelor este o colecție de unelte care asigură o metodă consistentă de instalare, actualizare și îndepărtare a software-ului din sistemul dumneavoastră. Distribuțiile Linux, inclusiv openSUSE, în mod normal sunt compuse din mii de pachete de software individuale.

Software-ul este distribuit prin Pachete care sunt legate la metadata care conțin informații adiționale ca și descrierea scopului software-ului și o listă a dependențelor necesare pentru rularea software-ului adecvat. Ele sunt asigurate prin arhive, media locală (CD, DVD sau hard drive) sau arhive online. După instalare, metadata este stocată într-un bază de date a pachetelor locale, care este utilizată pentru a recupera pachete software.

Libzypp este implementarea openSUSE a unui astfel de sistem de administrare a pachetelor. Oferă YaST ca interfață grafică și Zypper ca interfață pentru linii de comandă.

Pachete

[modificare]

Pachetele sunt arhive a fișierelor care includ toate fișierele care compun o bucată de software (cum ar fi aplicația în sine, librării la comun, pachete de dezvoltare care conțin fișiere necesare pentru construirea software-ului împotriva unei librării, ...) și, într-un final, instrucțiuni despre punerea lor în funcțiune.

Un pachet este integrat adecvat în distribuția pentru care a fost construit, cu privință la căi de instalare, dependențe, integrarea în desktop, script-urile de pornire adecvate pentru servere, etc. Din aceste motive, întotdeauna ar trebui să instalați pachete care au fost construite pentru distribuția care o folosiți, inclusiv versiunea exactă a distribuției( ex: openSUSE 11.1). De exemplu, nu instalați pachete Fedora pe openSUSE, nici măcar pachete openSUSE11.1 pe openSUSE11.2

Metapachete

[modificare]

Un pachet conține de asemenea, informații suplimentare, numite în general [../../../../Portal:Libzypp Metadata], ca:

 • un rezumat,
 • o descriere,
 • o listă cu fișierele conținute în pachet,
 • versiunea software-ului conținut, de asemenea și numărul de eliberare al pachetului,
 • când, unde și de către cine a fost construit,
 • pentru ce arhitectură a fost construit,
 • sume de control a fișierelor conținute în pachet,
 • licența software-ului conținut,
 • alte pachete necesare pentru funcționarea corectă,
 • etc.

Pachete dependente

[modificare]

Un aspect important al arhivelor pachetelor sunt relațiile care le conțin. În mod eficient, pachetele sunt conectate cu alte pachete, deoarece aplicațiile împachetate necesită un mediu de execuție( alte unelte, librării, etc.) pentru a rula aplicația. Dependențele pachetelor sunt folosite pentru a exprima astfel de relații.

Ca exemplu, pachetul A necesită pachetele B, C și D instalate pentru a funcționa normal.

 • Dependențele Pachetelor sunt tranzitorii, ceea ce înseamnă că atunci când pachetul A necesită pachetul B și pachetul B necesită pachetul C, pachetul A de asemenea, necesită pachetul C, care este și motivul pentru care uneori instalați multe pachete deși doriți o singură aplicație.
 • Dependențele de librării (de obicei pachete care au un nume care începe cu "lib") sunt foarte des întâlnite și majoritatea aplicațiilor depind de un set de librării.

Pachetele și dependențele pachetelor sunt aspecte foarte importante a distribuțiilor Linux de asemenea altor sisteme BSD și UNIX) pentru că asigură o metodă modulară de instalare și administrare a sistemului de operare și a aplicațiilor. Aceasta este adevărată pentru pachete librării. Ca și exemplu, pachetele openssl conțin librării criptografice care sunt utilizate de multe aplicații și alte librării (ex: pentru encripții SSL). Când o versiune nouă și îmbunătățită a openssl este disponibilă, toate aplicațiile care utilizează openssl vor beneficia de ea doar prin actualizarea unui singur pachet la o versiune mai nouă.

De asemenea, este foarte eficient să mențineți un sistem securizat și stabil: când o breșă de securitate sau un bug afectează o librărie folosită de una sau mai multe aplicații, actualizarea unui singur pachet le va repara pe toate.

Formatele pachetelor

[modificare]

În lumea distribuțiilor Linux, software-ul nativ vine împachetate esențial în trei tipuri de formate ale pachetelor.

 • tgz (fișiere tar gzip) care sunt defapt arhive ale codului sursă. Ele pot să conțină orice crede susținătorul pachetului, necesar. În afară de formatul arhivei în sine, care este necesar pentru extragerea fișierelor, nu este nimic standardizat despre conținutul unui fișier tgz. Ele trebuie compilate pentru a rula software-ul.
 • rpm (Managerul pachetelor RPM) care sun arhive pre-compilate. Creat de Red Hat Linux și standardizat de LSB, este folosit în multe distribuții Linux ca sistem de pachete în zilele noastre, inclusiv openSUSE.
 • deb (Debian) care sunt arhive pre-compilate și sunt folosite pe sistemul Debian.

Totuși, dacă formatul arhivelor înștiințează sistemul de dependențele necesare, ele nu vor asigura capabilitatea de administrare a dependențelor și doar vor prezenta orice problemă întâlnită utilizatorului și îl vor lăsa să decidă.

De exemplu, dacă instalați pachetul RPM A care depinde de pachetul RPM B, RPM nu va instala automat pachetul B dar vă va înștiința că pachetul B este necesar și se va opri. Este decizia utilizatorului dacă va instala pachetul B iar după, pachetul A. Imaginați-vă că pachetul B depinde de pachetul C și pachetul D depinde de pachetul E și așa mai departe. Va trebui să urmăriți toate dependențele unui pachet, manual, pe toate crengile unui arbore imens.

Administrator de pachete

[modificare]

Pe distribuția modernă Linux ca openSUSE, instalarea aplicațiilor se face cu managerul pachetelor. Managerul pachetelor, care merge pe RPM, ia pachete de aplicații din surse de instalare (servere online, CD-uri, DVD-uri etc.), rezolvă dependențele și le instalează pe sistemele noastre. Managerul pachetelor de asemenea face posibil ușor să ștergeți pachetele mai târziu sau să le actualizați. Numărul pachetelor disponibile pentru instalare depinde de ce arhivă ați adăugat.

Managerul pachetelor nativ din openSUSE este Yast modul și linia de comandă Zypper, deși pachetul vine cu o mulțime de instrumente de administrare a pachetelor.

Arhivele pachetelor

[modificare]

Înainte ca pachetele să poată fi instalate, ele trebuie să fie disponibile în surse de instalare, sau pe ceva fizic ca un CD sau DVD sau online prin Internet.

Sursele pachetelor openSUSE sunt:

 • Surse de instalare oficiale care includ pachete testate și suportate.
 • Surse de instalare adiționale, cum sunt arhivele Packman și Build Service. Ele furnizează mai multe pachete adiționale, unele dintre care sunt mai mult la zi sau care nu pot fi incluse în openSUSE din motive legale, totuși ele au fost testate foarte puțin.

Legături externe

[modificare]