Sari la conținut

Carte de bucate:Ardei iute

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Acest articol a fost tradus cu ajutorul unei unelte de traducere automată, de aceea calitatea lui este foarte joasă..
Puteți contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea articolului apăsând butonul „modificare”!

Fragmentul inserat (sau întreaga pagină) va fi șters dacă în termen de 7 zile nu se înregistrează progrese notabile în procesul de redactare.

într-un ardei iute
ardei iuţi

Ardeiul iute este rodul plantelor Capsicumul nopții (Solanaceae).Cultivat din timpuri preistorice în Peru și Mexic, a fost descoperit în Caraibe de Cristofor Columb.El le-a considerat ca o versiune mai matură de ardei din Lumea Veche, așa că le-a numit ardei iute în contrast cu Pimenta.Acest lucru nu-a fost înțeles în străinătate, motiv pentru care multe limbi știu ca ardei iute ca piper.Diego Alvarez Chanca, un medic lângă Columb pe a doua călătorie la Indiile de Vest în 1493, a adus primii ardei iuți în Spania, și în primul rând a scris despre efectele lor medicinale în 1494.

Ardeiul iute sunt extrem de iuți pentru căldura lor, care este cauzat de substanță capsaicina (8-metil-N-vanilil-6-nonenamida).Acest compus produce durerii și inflamații în cazul în care sunt consumate în exces, și poate arde chiar pielea de pe contacte în concentrații mari (ardei habanero, de exemplu, sunt în mod obișnuit culese cu mănuși). De asemenea, este ingredientul principal în spray cu piper, care este folosit ca o armă defensivă."Căldura" de ardei iute se măsoară în unități de căldură în unități de căldură Scooville (SHU). Celălate ranguri sunt:jalapenos la 3000-6000 SHU, și Habaneros la 300.000 SHU.Guiness World Record pentru cel mai mare număr de unități Scoviile într-un ardei a fost acordat de Carolina Reaper în august 2013, la 1569300-2200000 SHU.

Tipuri de ardei iute[modificare]

Cele mai comune de ardei iute sunt:Capsicum annuum, care include multe soiuri comune, cum ar fi ardei gras și jalapeńos, Capsicum frutescens, care include Cayenne și ardeii Tabasco, Capsicum chinense care include cei mai fierbinții ardeii, cum ar fi Habaneros și bonete Scotch, Capsicum pubescens, care include ardeii rocoto din America de Sud; și Capsicum baccatum , care include Amarillo și lămâie.

Deși există doar câteva specii utilizate în mod obișnuit, există mult mai multe soiuri și moduri diferite de pregătire ardei Chile, care au diferite denumiri comune pentru uz culinar. Ardei verde și roșu, de exemplu, sunt același soi de C. annuum, cu cele verzi fiind imatur. La aceeași specie sunt jalapeno, The ardei, care este un jalapeño afumat deshidratat, poblano, ancho (care este un poblano uscat), New Mexico, Anaheim, Serrano, și altele. Jamaicani, bonete Scotch, și Habaneros soiuri comune ale C. chinense. Specii C. frutescens apare ca ardei iute de arbol, aji, pequin, tabasco, ardei iute, ardei cires, și altele.

Cu toate acestea, fiecare specie Capsicum produce fructe comestibile. Consumul și Metode de preparare

Fructul este consumat fiert sau crud pentru aroma sa caldă de foc. Indian, Szechuan și bucătăria thailandeză sunt special asociate cu piper Chile, deși planta a fost necunoscut în Asia până europeni a introdus acolo.

Feluri de mâncare bine-cunoscute, cu o aroma puternica chile sunt salsa, New mexican carne chili con și Vindaloo indian. Praf de chili este un condiment din ardei iute ancho uscate plus alte condimente adăugat, cum ar fi chimen și oregano. Îmbuteliate sosuri calde, cum ar fi sos Tabasco, sunt fabricate din ardei iute, cum ar fi Cayenne (nu, ciudat, de la ardei Tabasco, dar numit pentru scopuri de marketing, după orașul în Mexic), care poate fi, de asemenea, fermentate. Consumul de alte animale

Deoarece păsările nu au aceeași sensibilitate la capsaicină ca mamifere, ardei iuți sunt un aliment preferat de multe păsări care trăiesc în aria naturală ardeii iuți "(împreună cu multe păsări care trăiesc în captivitate). Carnea ardei oferă păsările cu o masă hrănitoare, bogate în vitamina C. În schimb, semințele ardeii sunt distribuite de păsări, așa cum au picătură semințele în timp ce mănâncă păstăile sau semințe trece prin tractul digestiv nevătămat. Această relație este teoretizat că a promovat evoluția capsaicinei protecție.

Măsuri de precauție[modificare]

Fiți atenți la manipularea unui ardei iute. Pentru unii ardei iuți în special puternice se recomandă să poarte mănuși și spălați-le imediat după utilizare. Dacă folosiți mâinile goale, înmuiați-vă pe mâini într-o souluție de 1 parte înălbitor la 2 părți apă, și se spele pe mâini imediat după aceea. Înălbitorul va transforma într-o sare capsiacin souluble-apă. Apa va dizolva apoi. Nu atingeți ochii sau orice alta parte a corpului sensibila după manipularea ardeiului iute. Dacă vă arde limba cu ardei iute, fullfat lapte sau iaurt este mai eficient la răcire gură - din nou, acest lucru se datorează faptului că capsaicina este solubil în grăsimi și alcool, precum și din cauza cazeină fel de blocuri capsiacin, dar nu de apă; apă doar răspândește arsura. Este util să rețineți că băuturile alcoolice nu va ajuta prea mult, ca unul ar trebui sa bea ceva peste 80% alcool (160 praf) pentru orice efect real să aibă loc. După toate aparențele, arsura de la piper Chile ar fi de preferat să arde de lichid de înaltă dovada.

Rețete[modificare]

Burrito, Ușor Chili, Chili con carne, Gyoza, Roșu Chile Sauce, Salsa, Southwestern Scramble, Texas Easy Chili, Verde Chili Stew, Chili (vegan),

Rețete suplimentare pot fi găsite în categoria: Chile rețete.

Notă privind Spelling[modificare]

Chile este, de fapt ortografia originală. Când Cristopher Columb le-a găsit, el nu le-a numi "chili", ca majoritatea oamenilor cred. Această legumă nu are legătură cu țara Chile, care nu este un producător de ardei iute. Notă: În Chile, ca și în multe alte țări de limbă spaniolă, legume este cunoscut sub numele de Aji.