Carte de bucate:Braga

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Braga
Categorie Rețete de băuturi
Bucătărie Bucătărie românească
Complexitate Complexitate medie


Este o băutură mai dificil de făcut, însă este foarte bună, mai ales când este foarte rece. De asemenea, trebuie cunoscut că nu poate fi păstrată mult timp fără a-și pierde din calități.

Ingrediente și cantități necesare pentru prepararea băuturii Braga:

Ingrediente[modificare]

  • 1 kg cereale (amestec de 2-4 soiuri de grâu, ovăz, secară, porumb etc.)
  • 2 kg mălai

Mod de preparare[modificare]

Cerealele se pun într-un vas umezit cu puțină apă pe fund. Vasul se acoperă cu un șervet și se ține la loc călduț pentru a grăbi încolțirea. Semințele încolțite se scot din vas și se întind pe tăvi de tablă să se usuce, apoi se macină rezultând un malț de cca 1-1,3 kg.

Malțul se amestecă bine cu mălaiul și se pune într-o oală cu apă care fierbe. Cantitatea de apă nu trebuie să fie prea mare, ci numai atât cât să se obțină o pastă consistentă care se amestecă continuu ca să se uniformizeze. Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe tavă, în cuptor, la foc rapid până capătă o coajă rumenă, apoi se scot și se lasă să se răcească.

După ce s-au răcit, se rup în bucățele și se așează într-un vas cu capacitatea 10-12 L. Peste turte se toarnă cca 6 L apă fiartă, apoi se lasă 2-3 zile, după care braga este bună de servit. Aceleași turte mai pot fi folosite încă o dată, punându-se însă numai 4-4,5 L de apă clocotită.

Recomandări[modificare]

  • Este de preferat ca vasul să aibă o scurgere la partea inferioară, bineînțeles închisă, prin care braga să se poată scurge când este gata, prin cădere liberă. Se poate folosi o putinică cu cep sau un butoiaș.