Sari la conținut

Carte de bucate:Ciorbă de burtă

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Ciorbă de burtă
Categorie Rețete de ciorbe
Complexitate Complexitate redusă

Ingrediente[modificare]

2 kg burtă de vită (Rind-Kuttel în Germania de Sud), 3 litri de apă, 150 g morcovi rași, 150 g ceapă, 100 g țelină, 50 g de usturoi, 5 g de piper, 500 g de iaurt (saure sahne), 3 ouă, 50 g de făină albă, 100 ml de otet, 100 ml de ulei, sare după gust.

Mod de preparare[modificare]

Preparare: burta și picioarele se curăță de piele și tendoane, se spală bine, se opăresc, se spală din nou cu apă rece. Picioarele se sparg și se așează pe fundul oalei - iar burta de vită se rulează și se așează peste picioare. Se completează oala cu apă rece și se pune la fiert cu sare. Când burta este aproape fiartă, se adaugă morcovii, țelina, ceapa curățată, spălată și tăiată în jumătăți sau sferturi. Se adaugă usturoiul curățat și tăiat mărunt, piperul. Când burta și picioarele au fiert bine, se scot și se răcesc. Burta se taie felii lungi de 4-5 cm, iar carnea de pe picioare se alege, și se întroduce împreună cu burta într-o oală curată. Zarzavatul se taie și el mai mărunt, se adaugă lângă carne și peste toate se strecoară zeama de carne, continuând fierberea până la un nou clocot. Din gălbenușuri, iaurt sau smântână și făină cu puțină zeamă rece, se pregătește un sos cu care se drege supa, prin scurgerea lui treptată în supă. Se potrivește gustul și acreala cu oțet și sare. Ciorba se servește fierbinte cu mujdei de usturoi și ardei iute. Deasupra mai puneți ceva pătrunjel verde bine tocat.

Variantă[modificare]

Burta fiartă cu zarzavatul de supă (ceapă, ardei, morcovi, țelină), se scoate din fiertură și se taie în fâșii scurte și subțiri care se pun în zeama strecurată. Zarzavatul rămâne afară. Se pune zeama la fiert încă 2-3 clocote, apoi se ia de pe foc și se adaugă oțet după gust. Se face un sos din 2-3 gălbenușuri bătute, amestecate cu făină albă și iaurt, cu usturoi tocat sau zeamă de usturoi și se toarnă în supă, până la 2-3 clocote, învârtind cu lingura de lemn în permanență, altfel rămâne vâscos. Se adaugă verdeața tocată (patrunjel verde) și după gust, eventual puțin orez fiert, dacă nu aveți destulă carne în oală, dintr-un vas în care orezul a fiert bine în prealabil (2-3 linguri). Morcovii, pătrunjelul și țelina se pun lângă supă într-o farfurioară. Ciorba se servește cu smântână și pâine proaspătă.