Carte de bucate:Condimente

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Salt la: navigare, căutare

< Carte de bucate:Cuprins

Verdeţuri

Condimentele sau mirodeniile sunt substanțe de natură minerală (sare) sau vegetală (frunze, semințe, rădăcini, fructe întregi sau măcinate) sau un preparat din acestea (oțet, ulei, esență, extract, pastă, sos etc.), sau obținute prin sinteză (aromă, esență), care, adăugate unor produse alimentare sau preparate culinare, le conferă un gust sau o aromă specifice, contribuie la conservarea acestora, precum și la stimularea apetitului și a digestiei. Câteva dintre cele mai întâlnite condimente sunt prezentate mai jos.

Verdeţurile sunt condimentele proaspete reprezentate de frunzele verzi ale următoarelor plante erbacee.

Condimentele uscate sunt condimentele sub formă de seminţe, boabe, frunze sau rădăcini uscate, care pot fi păstrate în recipiente pentru o perioadă mai lungă de timp.

Condimente uscate

Sfaturi[modificare]

  • Pentru a păstra cât mai mult din prospeţimea şi aroma originală a condimentelor (în special seminţele), este recomandat să nu cumpăraţi condimentele în stare măcinată. Le veţi putea mărunţi sau măcina chiar înainte de a fi adăugate în mâncare, cu ajutorul unui mojar cu pistil, a unei râşniţe sau a unei răzători.
  • Condimentele măcinate îşi eliberează aromele mult mai repede decât cele nemăcinate, şi pot fi astfel utilizate în felurile de mâncare care necesită un timp scurt de pregătire. Sau pot fi adăugate aproape de final în preparatele care necesită un timp mai îndelungat de pregătire.
  • Este recomandat să nu adăugaţi condimentele gata măcinate direct din vasul în care le păstraţi în mâncarea de pe foc. Vaporii de apă (aburii) pot duce la formarea cocolaşelor în interiorul vasului sau plicului cu mirodenii, şi în final la alterarea acestora. Utilizaţi mai degrabă o linguriţă sau podul palmei, realizând astfel şi o dozare mai precisă a condimentelor.
  • Condimentele nemăcinate îşi eliberează aromele mai lent. De aceea sunt potrivite în reţetele cu timp îndelungat de pregătire, cum ar fi supele, ciorbele sau tocăniţele.
  • Condimentele sub formă de seminţe sau boabe, ca susanul, chimionul, feniculul, muştarul alb (sau galben) îşi intensifică aroma atunci când sunt puţin rumenite într-o tigaie uscată, fără ulei.
  • Evitaţi să adăugaţi condimentele (de exemplu, usturoiul) în ulei foarte fierbinte, se pot arde şi deveni amare.
  • Condimentele proaspete, cum ar fi pătrunjelul, mărarul, busuiocul sau măghiranul se vor adăuga în mâncare cât mai aproape de momentul servirii pentru a le conserva aromele. Dacă acestea sunt folosite direct în salate, atunci trebuie amestecate cât mai devreme pentru ca aromele să se dezvolte pe deplin.

Legături externe[modificare]