Carte de bucate:Ouă românești
Această rețetă trebuie completată, scrisă cu diacritice sau pusă în formatul standard. Puteți da chiar dumneavoastră o mână de ajutor. Ștergeți eticheta la încheierea standardizării. |
Rețetă pentru patru ochiuri
[modificare]Pentru patru ochiuri se pune o cratiță cam de doi litri cu apă puțin mai mult de jumătate, să fiarbă cu o linguriță de sare și o lingură de oțet, care au proprietatea de a coagula mai repede albușul, să nu se împrăștie în oală. Când clocotește apa, se trage cratița la o parte, ca să nu clocotească prea tare și se sparg ouăle unul câte unul, păstrând distanță între ele. Se lasă la foc mic până se coagulează albușul, apoi se scot cu lingura de spumă, scurse bine de apă. Se așează pe farfuria caldă, iar deasupra se pun bucățele de unt, zeamă de lămâie, pătrunjel tocat.
Ochiuri românești cu sos alb
[modificare]4 ouă, 25 g făină, 1 linguriță cu vârf de unt netopit, 2-3 dl lapte, 1 lingură cașcaval, 1 linguriță zeamă de lămâie
Se fac patru ochiuri românești și se așează în tigaie, unul lângă altul.
Se face un sos alb: făina și untul se amestecă la foc mic 1-2 minute, fără să se rumenească, apoi se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în două rînduri, amestecând de fiecare dată, până se desfac toate cocoloașele formate. Pe urmă se pune din nou lapte, iar sosul va fi ca o cremă. El trebuie să aibă consistența unei smântâni mai groase. Se pune sarea necesară și puțină zeamă de lămâie. Nu se mai fierebe, ci se golește peste ouăle din tigaie. Deasupra se presară cașcaval ras. Se dau la cuptor cinci minute, apoi se servesc fierbinți din vasul în care au fost puse.
Ochiuri românești cu smântână
[modificare]În loc de sos alb se poate pune 200 g smântână frecată cu o linguriță cu vârf de făină (20 g), 1 dl lapte și sarea necesară. Deasupra se presară parmezan. Se dau la cuptor zece minute înainte de servire, ca să fie fierbinți.