Carte de bucate:Ustensile

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Salt la: navigare, căutare

Cuţite[modificare]

Cuțit de tăiat pâinea

Cuțietele sunt instrumente de tăiat, formate dintr-o lamă metalică și dintr-un mâner, având numeroase și variate întrebuințări în bucătărie.

Linguri[modificare]

Lingura și lingurița sunt tacâmuri formate dintr-un bol mic şi puţin adânc şi un mâner, mai mult sau mai puţin lung, folosite în principal pentru servirea şi îngurgitarea alimentelor sau băuturilor lichide (supă, ceai etc.) sau semilichide (cereale cu lapte, miere etc.), dar şi pentru măsurarea şi amestecarea elementelor (atât alimentare cât şi nealimentare). Pot fi confecţionate din metal, inox sau din lemn ori chiar din plastic.

Polonic[modificare]

Polonic

Polonicul este o lingură mare și adâncă, cu coadă lungă, folosită de obicei pentru a scoate supa sau ciorba din oală sau din castron și a o turna în farfurie.

Altele[modificare]

Bețișoare[modificare]

O modalitate de folosire a beţişoarelor

Beţişoarele, denumite şi beţigaşe, reprezintă ustensilele tradiţionale de mâncat în ţări ca Japonia, China, Coreea, Taiwan şi Vietnam. Acestea pot fi realizate din bambus, lemn, aur, argint, fildeş, sau plastic.

Furculiță[modificare]

Furculiţă

Furculiţa este o ustensilă de bucătărie care se foloseşte de obicei la mâncare şi câteodată la prepararea ei. În unele părţi ale lumii (gen Asia) nu se foloseşte furculiţa deoarece ei s-au obişnuit de-a lungul timpului să mănânce cu beţele.