Sari la conținut

Curs fulger informatică/Limbi în general

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Scurt rezumat[modificare]

O limbă este o mulțime de cuvinte, un cuvânt este un șir (secvență) de litere luate dintr-un alfabet. Un alfabet este o mulțime de litere. Lungimea cuvintelor se determină cu ajutorul liniilor sau pauzelor de text. Cuvântul zero înseamnă Se pot înlănțui litere, cuvinte și elemente ale alfabetelor și limbilor cu ajutorul operatorului de concatenare . Ridicarea la putere (potențificarea) este o multiplă execuție de concatenare. Operatorul este o asociere a tuturor potențelor naturale. Secvența descrescătoare a prorității acestor operatori este: Ridicarea la putere și Kleene-Stern, concatenarea, asocierea.


Lecția 1[modificare]

Un compilator traduce un text sursă într-un program executabil. Construcția compilatorului apare mult mai ușoară dacă știința informaticii teoretic se poate întrebuința. Termeni fundamentali referiți limbilor: Literă Alfabet (Mulțime de litere), Cuvânt (Secvență/Șir de litere), Limbă (Mulțime de cuvinte), (Mulțimea tuturor cuvintelor formate prin )

La mijlocul anilor '50 a fost construit primul compilator. Un compilator este un program de calculator, care traduce (transformă) textul sursă al altui program scris într-o limbă de programare inteligibilă direct pentru oameni, într-o secvență (serie de secvențe) executabilă de către computer de 0 și 1, în cuvinte spus, o secvență de zerouri și unuri.