Sari la conținut

Discuție:Pagina principală/Manuale noi/Wikijunior

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
(Redirecționat de la Discuție:Pagina principală/Manuale noi)
Ultimul comentariu: acum 15 ani de PROFESORUL
  Va propun o carte de "aritmetica economica",strict necesara fiecarui cetatean,care se va numi:
             == ABACO - MANUAL DE INITIERE CONTABILA ==
   In sustinerea propunerrii mele va rog sa aveti iun vedere urmatoarele:
       Traversam vremuri ametitoare , societatea este intr-o crestere accelerata,totul  se perfectioneaza ,totul se complica,totul se innoieste .Si asta pentru toata lumea. Veniturile salariale ne vin in cont,platile se fac cu cardul (dar si cu telefonul…),contractam credite,platim dobanzi (….si uitam de comisioane.. !),semnam facturi,emitem ordine de plata ;apoi trebuie sa calculam si sa ne platim impozitele,contributiile,taxele, ratele,primele de asigurare si cate si mai cate. 
     Pe un alt palier fiecare din noi are in suflet germenii unei viitoare afaceri iar pentru asta,inainte de orice, vrea sa-si cunosca cheltuielile angajate si veniturile potential atasate ; apoi sa stie sa completeze un formular,o cerere de credit,o chitanta ,o factura,un bon de miscare,sa-si calculeze singur impozitele si ce avantajii obtine platindu-le la timp ,sa stie sa faca un depozit bancar si cate si mai cate de care depinde nivelul lui de trai..fara sa stie ca toate astea formeaza elementele primare de introducere in stiinta contabilitatii  ,in arta tinerii socotelilor. 
     Contabilitatea trebuie invatata precum   tabla inmultirii pentru ca fiecare cetatean sa stie sa faca un virament,un ordin de plata,o cerere oarecare,sa-si plaseze un disponibil,sa contracteze un credit,etc. La noi oamenii stau la cheremul fiscului si nu stiu ce drepturi  si obligatii banesti au, cum sa aleaga o banca finantatoare,cum sa-si faca o asigurare,cum sa-si calculeze pensia si astfel de probleme cat lumea . 
  Lucrurile se extind la nesfarsit:in administratia publica a comunelor unde se gasesc numerosi primari oameni destoinici, cinstiti,buni gospodari proveniti din buni profesionisti(veterinari,tehnicieni,agricultori,inginerii,dascali, meseriasi,etc),care nu stiu o iota despre contabilitate (pentru multi este un fel de bau-bau) dar ei sunt ordonatori de credite bugetare ,ei fac licitatii,lanseaza programme  de investitii (ba unii promit sa faca poduri peste ape care nu sunt),indiferent de consecintele privind cheltuirea banului public ,eficienta,angajarea si mai ales,respectarea legii. Iar noi ne vaicarim ca nu sunt accesate fondurile europene,ca nu se foloseste decat o mica parte din finantarile comunitare , ca sa nu mai vorbim si de faptul ca prea des se incalca regulile gestionarii lor ! Si totul pentru ca ne este frica de contabilitate ,acest ucenic vrajitor fara de care ordinea economica mondiala a mileniului III n-ar fidecat o iluzie !

     Lucrarea va fi ceva cu totul nou,eleganta,cu un puternic suport stiintific si o mare capacitate de accesibilitate.Noi va putem garanta acest lucru !
    C.M.Dragan 4 martie 2009 17:44 (UTC)04.03.2009 19h42'             Prof.univ.dr.docent C.M.DRAGAN
                                                        Presedinte
                                                  CLUBUL CONTABILILOR LIBERIRăspunde