Index de studii psihologice relevante privitoare la divorț și custodie/Studiul Hyatt, K.

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Titlu[modificare]

Titlu original în engleză Titlu în limba română
Hyatt, Kay - Children's Adjustment to Divorce Largely in Hands of Parents, with One Exception: Dad's Departure Depresses Boys. Journal of Marriage and the Family Hyatt, Kay – Adaptarea copiilor după divorț depinde în principal de părinți cu o excepție: plecarea tatălui duce la depresie la băieți. Journal of Marriage and the Family

Sumar[modificare]

Autorul rezumă rezultatele unui studiu longitudinal cu durata de 10 ani pe 600 de familii. Câteva dintre cele mai importante rezultate sunt prezentate mai jos:

  1. Indiferent de structura familiei, fetele au mai des depresie iar băieții tulburări de comportament.
  2. Divorțul creste șansa ca băieții să devină deprimați, indiferent de alte circumstanțe. “Chiar și atunci când ambii părinți se implică și susțin băieții, aceștia devin adesea deprimați datorită plecării tatălui din casă”.
  3. Cercetarea studiază toate explicațiile majore ale asocierii divorțului cu problemele de dezvoltare ale copiilor: reducerea veniturilor familiei, conflictul parental, adaptarea psihologică și practicile parentale ale părintelui custodian (de obicei mama) și implicarea tatălui ne-custodian. Studiile precedente au evaluat doar una sau două dintre aceste teorii populare. Cercetătorii au urmărit două dimensiuni ale adaptării copilului: fie dacă externalizează problemele manifestate prin comportament agresiv si delincvent, rezultând în stress emoțional si depresia.
  4. Copiii parinților divorțați au un risc crescut de probleme de adaptare deoarece părinții lor nu au tehnici parentale consistente și competente și sunt implicați în conflicte mult mai des decat părinții care sunt căsătoriți.
  5. Divorțul, cu problemele sale emoționale, consum de timp si adesea stress financiar, crește șansele ca mama custodiană să devină deprimată, ceea ce tinde să afecteze calitatea atenției acordate copilului. Aceasta la rândul său afectează adaptarea copilului.
  6. Datele arată că a fi un parinte non-resident confuzează tatăl, iar acesta adesea renunță la rolul său de parinte și stabilește mai degrabă o relație de camaraderie cu copilul. În comparație cu familiile nedivorțate, tatăl non-rezident pare a fi mai puțin apt să își ajute copilul în rezolvarea problemelor, să discute comportamentul sau să impună disciplina, crescând probabilitatea ca băieții să aibă tulburari de comprtament. Simons spune că “este esențial mai ales pentru fii ca tatăl să își continue rolul de părinte. Numai petrecând timp cu copilul și fiind un camarad nu il ajută pe acesta să-și depașească problemele de comportament”.
  7. Calitatea parentală a mamei custodiene a fost singurul factor legat atât de internalizarea cât și de externalizarea problemelor copiilor. Cercetările arată că tehnicile parentale bune ale mamei reduc problemele de adaptare la divorț atât la fete cât și la băieți. Calitatea parentală a mamei custodiene și implicarea tatălui sunt indicatori cheie în externalizarea problemelor la băieți, pe când conflictul post-divorț crește șansa de probleme de comportament la fete.
  8. Calitatea parentală a tatălui are un efect minim asupra asocierii dintre divorț și comportamentul antisocial al fetelor. Calitatea parentală a mamei este factorul decisiv.
  9. Implicarea activă a tatalui ne-custodian, nu doar simplul contact, reduce probabilitatea ca băieții să prezinte tulburări de comportament.
  10. Divorțul părinților are urmări emoționale mai puternice asupra băieților decât asupra fetelor. Băieții din familiile divorțate au rate mai ridicate de depresie decât cei din familiile nedivorțate, chiar dacă mamele demonstrează o adaptare psihologică și tehnici parentale competente. Cercetări precedente au arătat că divorțul poate contribui la comportamente adverse cum ar fi reducerea performanței școlare, delincvență, abuz de substanțe, atât la baieți cât și la fete.

Concluzii[modificare]

TBD

Legături[modificare]

Referințe[modificare]


Articolul complet[modificare]

  • Traducerea în limba română NU EXISTĂ LA ACEST MOMENT