Karaoke - versuri sincronizate pe muzica pe un fundal grafic (video karaoke)

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Salt la: navigare, căutare

Crearea fişierelor karaoke cu ajutorul Editorului KaraFun[modificare]

Exemple de karaoke româneşti create cu programul Karafun pot fi văzute la: LINK: [1] !

Karafun poate fi descărcat gratuit de la LINK: [2]  ! şi consta din două componente: un editor şi un player. Scopul acestui manual este de a descrie cum pot fi create cu ajutorul editorului Karafun, fişiere karaoke care pot fi folosite în player.


Introducere: Editorul KaraFun[modificare]

După ce lansaţi în execuţie Editorul KaraFun, trei elemente specifice sînt vizibile:

Pas1 Merged.jpg

1 În partea stîngă, o fereastră conţine previzualizarea în timp real a melodiei karaoke pe care o creaţi.

2 În partea dreaptă, diverse caracteristici referitoare la evenimente ce vor avea loc pe parcursul derulării cîntecului.

3 În partea de jos, două bare sub care se afişeaza informaţii din pistele proiectului dvs. - Prima bară (deasupra numerelor) reprezintă durata totală a pistei audio. - Cea de a doua bară, reprezintă doar o secţiune din pista audio mărita pentru o vizualizare mai uşoară. Această afişare poate fi marită/micşorată cu cele patru butoane de zoom (numerotate 1, 2, 3 ,4). - Urmează pista: "Background" care permite modificarea culorilor şi imaginilor afişate în timpul cîntecului. - Cel mai jos e afişată pista: "Vertical text" ce conţine versurile melodiei.

Notă: E o practică bună să salvaţi din cînd în cînd ceea ce aţi lucrat. Prima dată cînd începeţi să creaţi un karaoke nou, îl puteţi salva selectînd din meniul File opţiunea Save şi indicînd un nume pentru fişierul creat.

Observatie: KaraFun foloseşte un format propriu (kfn) pentru fişierele karaoke forţînd utilizatorii să continue să foloseasca programul (nu puteţi salva în format .mid sau .kar!!!). Cu toate acestea, uşurinţa cu care fişierele karaoke pot fi create, faptul că e gratuit, şi faptul că pot fi incluse imagini într-un mod foarte flexibil care să completeze banda sonoră şi versurile, rezultă într-un program care merită încercat.

Pasul 1: Sursa audio (negativul)[modificare]

Probabil aţi observat deja în bara din partea de jos a ferestrei programului KaraFun mesajul: "No music!" . Prima etapă constă în a stabili sursa audio (MP3, OGG, MID sau KAR) pentru fişierul karaoke.

Sursa de muzică pentru fişierul karaoke poate fi stabilită selectînd în meniul Project opţiunea Audio sources. Sînt două modalităţi de a stabili sursa de muzică: - creînd un link către fişierul ce conţine muzica şi care se află undeva pe calculator (pe hard disc de exemplu); sau - încorporînd fişierul de muzică direct în fişierul karaoke KFN. Prima variantă are dezavantajul că dacă dintr-un motiv sau altul fişierul ce conţine muzica este şters, mutat sau doar redenumit, fişierul karaoke va deveni inutilizabil. Din acest motiv, e de preferat încorporarea fişierului de muzică în cel karaoke.

Sursa de muzică pe care o vom numi in general "negativ" poate fi găsită, de exemplu, pe site-uri cum ar fi www.negativegratis.ro sau lautari.forumz.ro unde numerosi profesionişti în domeniu contribuie înregistrări ale propriilor interpretări pentru diverse melodii solicitate. Cu puţin noroc, dacă doriţi o melodie a cărui negativ nu se gaseşte, solicitîndu-l pe unnul din aceste site-uri e posibil ca cineva să vă ajute interpretînd melodia cerută şi postînd negativul ei.

Să luăm ca exemplu melodia ASIA: O iubire de-o vara, compozitor: Adrian Ordean. O scurtă căutare în secţiunea Negative mp3 pe www.negativegratis.ro arată că negativul acestei melodii a fost încărcat de un coleg şi îl puteţi descărca.

Fişierul karafun pe care îl creaţi, păstrează diversele elemente constitutive (fişiere de muzică, imagini/fotografii) într-un mod organizat sub forma unei "biblioteci". Orice doriţi să folosiţi în fişierul karaoke trebuie mai întîi să introduceţi în bibliotecă. Prin urmare, în cazul nostru, va trebui să introducem fişierul mp3 ce conţine negativul melodiei în bibliotecă. Pentru aceasta, selectaţi din meniul Project, opţiunea: Library, după care, apăsaţi butonul Add (din partea dreaptă a ferestrei) şi adăugaţi fişierul dorit.

Din cauză că în bibliotecă puteţi introduce mai multe surse de muzică, trebuie să indicaţi care din aceste surse să fie folosite la executarea fişierului karaoke. În cazul nostru, din meniul Project, selectaţi opţiunea Music source(s) urmată de selectarea opţiunii Source in the Library unde alegeţi fişierul dorit ce conţine negativul melodiei.

Puteţi asculta melodia apasînd butonul Play (triunghi verde îndreptat spre dreapta). Puteţi opri ascultarea melodiei apăsînd butonul stop (pătrat mic şi albastru).

Pe masură ce melodia este cîntată, se observă că în cele două bare de timp cursoare separate indică poziţia la care vă aflaţi în fiecare moment. Aceste cursoare pot fi mutate direct cu mouse-ul facilitînd poziţionarea în diverse locuri în melodie.

Imaginea de mai jos arată cele două cursoare în cele două bare de timp:

Zoom-timebar.gif

Pasul 2: Versurile fişierului karaoke[modificare]

Sursa de versuri poate fi din nou acest site (sau altele specializate pe versuri pentru melodii). Din păcate, veţi constata că resursele de acest gen nu sint întotdeauna adaptate pentru karaoke şi că va trebui să ascultaţi melodia originală de cîteva zeci de ori pentru a nota corect toate versurile. E bine să salvaţi temporar versurile într-un fişier text.

Iată cum puteţi însera versurile în fişierul karaoke:

Dublu-click pe pista/banda "text" în partea de jos a ecranului rezultă în apariţia unui editor simplu în care puteţi scrie (sau copia din altă parte) versurile. E o idee bună să verificaţi ortografia şi să încercaţi să folosiţi caractere româneşti. Puteţi separa cuvintele în silabe folosind caracterul "/" .

Pas2 Merged.jpg

O sincronizare este momentul în timp a unei porţiuni de text separată de un spaţiu, caracterul return (începere de rînd nou) sau caracterul "/". Pentru a anula funcţiunea de separare a caracterului spatiu " ", îl puteţi înlocui cu caracterul "_" . Acest caracter va ramîne invizibil şi permite gruparea mai multor cuvinte într-o singură sincronizare (utilă în scrierea titlului melodiei).

Exemplu: "Ka/ra/Fun_!" reprezintă trei sincronizări consecutive: "Ka", "ra" şi "Fun !".

Notă: O secvenţă de spaţii sau caractere return (mai multe rînduri goale) contează doar ca o singură separare.

E o idee bună să folosiţi puţine cuvinte pe un rînd (eventual separînd textul original al unui vers pe mai multe rînduri. În caz contrar textul va depăşi marginea din stînga/dreapta a ecranului.

Cînd sînteţi gata apăsaţi butonul OK. Versurile pot fi modificate oricînd ulterior.

Pasul 3: Sincronizarea textului cu melodia[modificare]

Selectaţi pista/banda "text" şi deplasaţi cursorul la începutul cîntecului. Pas3 Merged.jpg

Sincronizarea versurilor cu textul se va face interactiv, programul cîntînd melodia mai lent pentru a permite indicarea momentelor de sincronizare. Pentru a porni înregistrarea sincronizărilor, apăsaţi butonul Record (o bulina roşie). Programul solicită confirmarea întrebînd "Are you ready to start recording?" (sînteţi gata să incepeţi înregistrarea?) Răspunzînd "yes", programul începe sa cînte melodia mai lent iar cuvintele versurilor apar în ordine în pista/banda "text". Pentru a stabili o sincronizare apăsaţi banda de spaţiu. Pentru a întrerupe înregistrarea puteţi apăsa tasta ESC (escape).

După ce înregistrarea sincronizărilor a fost făcută, acestea pot fi mutate manual (cu mouse-ul) pentru a corecta eventualele nesincronizări.

Atenţie: Dacă începeţi o înregistrare într-un fişier unde există sincronizări anterioare, acestea vor fi şterse.

Dacă doriţi să mutaţi un grup de sincronizări simultan, click pe prima, ţineţi apăsată tasta shift şi apoi click pe ultima sincronizare. Acum puteţi deplasa cu mouse-ul întregul grup.

Tip: puteţi copia şi lipi (copy/paste) blocuri de sincronizări (de exemplu un refren) pentru a evita înregistrări repetate identice.

Pasul 4: Aranjarea fundalului[modificare]

Fundalul conţine imaginile din spatele versurilor şi în principiu puteţi însera fişiere grafice (fotografii de exemplu) pe care le puteţi manipula pentru a crea cîteva efecte simple (de exemplu fotografiile pot sa apară de sus in jos, sau să se mişte de la stînga la dreapta, mai repede sau mai încet, etc.) Pas4 Merged.jpg

Selectaţi pista/banda "Background". În regiunea properties (în partea dreaptă a ferestrei), se găsesc cîţiva parametri:

  1. Color reprezintă culoarea fundalului (culoarea implicită este negru). Cu mouse-ul puteţi selecta culoarea dorită. Dacă doriţi să folosiţi imagini/fotografii pentru fundal, acest parametru (color) este inutil.
  2. Image: Aici puteţi stabili ce imagine din biblioteca doriţi să fie afişată în fundal. Prin urmare, de fiecare dată cînd doriţi să folosiţi o nouă imagine, trebuie mai întîi să o adăugaţi în bibliotecă folosind aceeaşi procedură ca la adăugarea fişierului de muzică. Imaginile pot fi în format JPG, PNG sau BMP. Un fapt supărator este că imaginile trebuie sa aibă formatul 4/3 obligatoriu altfel, KaraFun le va deforma într-un mod neplăcut. Dacă imaginile pe care le aveţi nu sînt în format 4/3 (lăţime/înălţime) va trebui mai întîi să le prelucraţi cu un program de grafică (de exemplu Paint in Windows e suficient pentru treaba asta).
  1. Filter color: permite aplicarea unui filtru de culoare fundalului.

Pentru a adăuga un eveniment care crează o schimbare în fundal, procedaţi astfel: Plasaţi cursorul mouse-lui în pista/banda "Background" şi mutaţi cursorul în locul în care doriţi să adăugaţi evenimentul. Apoi apăsaţi butonul din dreapta al mouse-ului şi selectaţi opţiunea: "Add an event" . Evenimentul e reprezentat de o bulină mică verde plasată în banda "Management". Dînd click pe această bulină, puteţi stabili caracteristicile acestui eveniment. În cazul nostru, să zicem că pentru melodia "O iubire de-o vara" doriţi să folosiţi o fotografie de la mare (Costineşti vă aduce aminte de ceva?). În partea dreapta a ferestrei "Effects on background" apăsaţi butonul "Add" şi selectaţi opţiunea "Add image". Apoi, un pic mai jos, în dreptul "New image" selectaţi fişierul ce conţine fotografia dorită (asumînd că l-aţi introdus deja în bibliotecă). Pentru a vedea schimbarea, plasaţi cursorul de timp un pic după eveniment.

Notă: Efectele unui eveniment sînt active pînă la sfîrşitul melodiei sau pînă cînd un alt eveniment schimbă efectul precedent (de exemplu o nouă imagine va înlocui pe cea precedentă.

Pasul 5: Afişarea textului versurilor[modificare]

Pas5 Merged.jpg


Selectînd pista "text" puteţi modifica:

- fontul folosit, mărime, stil, - culoarea textului înainte (inactive) sau după sincronizarea corespunzătoare (active). Poate fi modificată transparenţa textului, - traiectoria textului (există o lista de mişcări posibile din care puteţi alege), - traiectoria textului după sincronizare, - poziţionarea textului în 3 dimensiuni

Pentru a schimba modul în care se afişeaza textul versurilor mai tîrziu în timpul melodiei, trebuie să adăugaţi un eveniment in banda cea mai de jos ("events"). Probabil ca veţi dori să folosiţi acelaşi tip de afişare a versurilor pe durata melodiei şi în acest caz e nevoie de un singur eveniment undeva mai la inceput. În cazul în carte doriţi ca fiecare vers să fie afişat diferit..., se poate... şi spor la lucru.

Pasul 6: Informaţii despre fişierul karaoke[modificare]

Pas6 Merged.jpg

E un pas util să indicaţi cîteva informaţii despre fişierul creat. Pentru aceasta selectaţi din meniul Project opţiunea Properties. Aici puteţi indica o varietate de caracteristici. Indicaţi cel putin titlul şi interpretul în stilul căruia a fost realizat fişierul karaoke.

Pasul 7: Concluzii[modificare]

În acest moment fişierul karaoke este gata. E drept că îl puteţi îmbunătăţi adăugînd noi imagini, alte efecte, schimbînd banda sonoră (cînd găsiţi una mai buna) etc.

E important de notat că toate fişierele pe care le-aţi adăugat în bibliotecă se află acolo într-un mod similar în care se găsesc fişierele în arhive (.zip,.rar). Asta înseamnă că nu e nevoie sa păstraţi separat toate fişierele pe care le-aţi adăugat în biblioteca fişierului KaraFun creat (pot fi

Observaţii suplimentare[modificare]

Folosirea limbii române în meniuri[modificare]

Începînd cu versiunea nouă (ianuarie 2011), Karafun va avea şi meniuri în limba română.

Modificări ale benzii sonore (tempo, adăugări de strofe)[modificare]

Pentru a schimba tempo unui negativ, poate fi folosit programul Wavosaur (www.wavosaur.com) care e un mic programel gratuit cam la fel cum e karafun dar dedicat modificărilor de coloană sonoră. O mica problema este faptul că Wavosaur nu salvează modificarile în mp3 (se poate dar mai trebuie descărcată o componenta ... ). Salvează în schimb în format wav care sînt fişiere cam de 10 ori mai mari decît mp3. Karafun le acceptă şi spaţiu se găseşte aşa că am rezolvat problema... În Wavosaur, pentru a schimba tempo, selectaţi: process -> resample -> check "resample without processing" şi alegeţi o altă frecvenţă mai mare sau mai mică după cum doriţi să schimbaţi tempo mai rapid sau mai lent. După care "Save as" într-un alt fişier (wav) care va avea tempoul dorit.

Wavosaur mai poate fi folosit şi la ridicarea/coborirea tonului. Mai e util şi la "copy/paste" bucăţi de muzică dintr-un fişier în altul. De exemplu, dacă pozitivul conţine fragmente de instrumentaţie între strofe care ar fi frumos sa le aveţi şi in negativ le puteţi copia. Mai puteţi folosi Wavosaur pentru cazul în care negativul nu are numarul de strofe dorit. Soluţia: copy/paste sau delete muzica pentru strofele necesare.

Folosirea de fişiere midi drept bandă sonoră[modificare]

Pentru a îmbunătăţi calitatea sunetului atunci cînd negativul este în format midi, puteţi instala un emulator de clapă. Majoritatea negativelor pentru melodii romăneşti care se găsesc, au fost orchestrate cu clape Roland şi, prin urmare, un emulator pentru această clapă e recomandabil. Dacă în încăperea în care organizaţi o petrecere karaoke cu prieteni aveţi si o instalaţie surround sound în care toate difuzoarele sînt puse pe direct sound (nu stereo), efectul poate depăşi în calitate multe negative mp3.

Realizarea practică a sincronizărilor în mai mulți pași[modificare]

O strategie care poate conduce la o frustrare nedorită constă în încercarea de a sincroniza perfect totul de la început și într-un singur pas. Din punct de vedere practic, experiența arată că se pot obține rezultate frumoase doar dacă sincronizarea versurilor pe muzică se face în mai mulți pași, rafinînd treptat precizia cu care se aliniază versurile pe melodie.

- Pasul 1: Sincronizarea pe cuvinte. Pentru aceasta, e preferabil să alegeți o viteză de 50% și să nu introduceți în text nici un caracter „/“. În acest fel, la înregistrarea sincronizărilor, doar începutul cuvintelor va fi aliniat cu melodia.

- Pasul 2: Ajustarea sincronizării de la pasul 1. Ascultînd o dată melodia, eventualele scăpări de la pasul 1 pot fi corectrate.

- Pasul 3: Sincronizarea pe silabe. În textul versurilor, puteți folosi caracterul „/“ pentru a indica sincronizări în cadrul cuvintelor (pe silabe), urmînd ca sincronizările corespunzătoare să le adăugați manual ascultînd melodia de mai multe ori.

- Pasul 4: În funcție de melodie și interpretare, unele cuvinte pot necesita (pentru o reprezentare mai fidelă) chiar și o sincronizare pe litere.