Legea Împotriva Alienării Părinești/L217

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Propuneri de includere a alienării părintești în Legea Violenței în Familie[modificare]

  • Alienarea părintească reprezintă o violență psihologică extrem de gravă și extrem de răspândită în România și în lume. Prevederi privind protecția copilului și adultului țintă în fața alienării sunt adopta în din ce în ce mai multe jurisdicții. ARPCC consideră că sediul materiei în prevenirea și sancționarea abuzului de tip alienator se regăsește fie în legea 217/2003 fie în legea 272/2004.
  • Deoarece alienarea părintească afectează nu doar copilul ci și cel puțin un adult, considerăm că sediul acestei materii este în cadrul legii violenței în familie. Metodologia de intervenție, deoarece implică copilul, ar trebui să fie specificată în normele de intervenție în cazul copiilor aflați la risc (HG 49)
  • Necesitatea scoaterii copilului alienat din mediul alienator, conform recomandarii Avocatului Poporului disponibila aici
  • Rezoluția 2079/2015 care afirmă să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că deciziile cu privire la domiciliul copiilor și dreptul la acces la copii să fie puse în aplicare pe deplin, inclusiv prin rezolvarea rapidă a plângerilor atunci când nu se respectă dreptul de a prelua copilul (textul complet al documentului se poate accesa aici)

Intiativa a senatorului ALDE Ioan Ghise ... povesti (aici). Din ce inteleg initiativa e de fapt o copie a unui proiect derivat ARPCC, realizata de catre Asociatia Impotriva Abuzului Parental, proiect inmanat d-nului Senator Ghise, care, intr-adevar l-a discutat cu acesti avocati.