Sari la conținut

Legea Împotriva Alienării Părinești/psihologi-judiciari

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Din perspectiva Legii nr.459/2001, care este una din cele mai complete legii si una dintre putinele care instituie raspunderea penala, avem asa:

Art. 1 Activitatea de medicina legala, parte integranta a asistentei medicale, consta în efectuarea de expertize, examinari, constatari, examene de laborator si alte lucrari medico-legale asupra persoanelor în viata, cadavrelor, produselor biologice si corpurilor delicte, în vederea stabilirii adevarului în cauzele privind infractiunile contra vietii, integritatii corporale si sanatatii persoanelor ori în alte situatii prevazute de lege, precum si efectuarea de expertize medicolegale psihiatrice si de cercetare a filiatiei.

Art.2 (1) Activitatea de medicina legala asigura mijloace de proba cu caracter stiintific organelor de urmarire penala, instantelor judecatoresti, precum si la cererea persoanelor interesate, în solutionarea cauzelor penale, civile sau de alta natura, contribuind prin mijloace specifice, prevazute de lege, la stabilirea adevarului. (2) În desfasurarea activitatii de medicina legala, institutiile de medicina legala colaboreaza cu organele de urmarire penala si instantele judecatoresti, în vederea stabilirii lucrarilor de pregatire si a altor masuri necesare pentru ca expertizele, constatarile sau alte lucrari medicolegale sa fie efectuate în bune conditii si în mod operativ. (3) Institutiile de medicina legala contribuie la realizarea cercetarii stiintifice în domeniul medicinei legale si la îmbunatatirea asistentei medicale, prin elaborarea de opinii stiintifice medico-legale în cazurile solicitate de organele sanitare.

Art. 3 (1) Orice ingerinta în activitatea medico-legala este interzisa. (2) Încalcarea prevederilor alin.(1) atrage raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz.

Art. 4 - Institutiile de medicina legala sunt singurele unitati sanitare care efectueaza, potrivit legii, constatari, expertize, precum si alte lucrari medico-legale.