Legea protecției Copilului 3.0/LD
Aspect
Oroviceanu, 27.04.2015 [ngo3188]
[modificare]- Pe propunerile legislative:
- problema mea majora este cu modificarile la Codul civil. Istoric, pe vechiul Cod, modificarile au fost foarte putine (adica niste abrogari facute de comunisti prin anii 50). De aceea nu ma astept sa se accepte asemenea modificari. Stiu, inclusiv in prezent se modifica codul de procedura civila, cele penal si de procedura penala. Dar acolo, istoric, au fost de-a lungul vremii modificari sau inlocuiri. Cu alte cuvinte, la codul civil istoric apare o reticenta la modificare
- de aceea, nu m-as astepta sa se accepte respectivele modificari propuse. Nu intru in detalii, dar unele din modificari nu sunt oricum pentru codul civil propriu-zis (de exemplu, cele care se refera la problemele derivand din vechiul cod al familiei) ci pentru legea de aplicare.
- in plus, modificarile cerute de noi nu sunt nici de "impact": stiu, pentru noi sunt, dar pentru marea masa a oamenilor nu sunt, astfel incat nu poti sustine sa se modifice "cheia de bolta a legislatiei civile" pentru niste chestii de detaliu ce nu privesc marea masa a destinatarilor legii.
- una peste alta, aici cred ca trebuie sa schimbam abordarea si sa propunem modificarile respective cu privire la alte legi (legea 272, legea de aplicare a codului civil, etc.). Stiu ca unii dintre noi se vor gandi ca, daca nu apar in codul civil, modificarile respective nu vor avea acelasi impact. Eu insa spun altceva: acele modificari nu vor aparea niciodata in codul civil - prin urmare, mai bine sa fie in alta lege si la un moment dat sa fie folosite, decat sa nu fie deloc
- o sa incerc sa dau o a doua citire celorlalte modificari sugerate (codul de procedura civila, legea 61, legea 272) si sa revin cu modificari de text exacte dar la prima citire mi s-au parut ok. E posibil ca si la codul de procedura sa intalnim o reticenta si sa nu se poata modifica - pe aceleasi motive ca si la codul civil. dar la codul de procedura civila mai apar modificari din cand in cand, la un moment dat s-ar putea strecura si ale noastre,
Fata de cele de mai sus, eu as sugera ca in intalnire sa li se spuna ca li se vor propune niste modificari legislative, fara sa le dam proiectul propriu-zis de modificare maine. Asa mai avem si noi timp sa ne coordonam. Eu incerc sa fac niste modificari in seara asta, dar nu sunt sigur ca reusesc, plus ca modificarile trebuie regandite (fata de cele de mai sus) si timpul e prea scurt pana maine.
Oroviceanu
[modificare]- Am reusit sa ma uit pe documente (atat liniile directoare, cat si propunerile legislative). Am cateva comentarii de principiu:
- Liniile Directoare mi se pare in regula structurat
- nu stiu daca vreti sa depuneti acest text ca memoriu/scrisoare de inaintare sau doar sa fie ceva care sa foloseasca drept baza a discursului ARPCC in fata parlamentarilor. Daca e depus ca memoriu, trebuie putin refacut (sunt cateva propozitii care nu se termina, sunt folosite prescurtari ale institutiilor sau exprimari colocviale - "OUG-uri" - care ar trebui corectate)
- fara prea multe detalii in discutia fata in fata cu parlamentarii. Oamenii aia nu stiu de capul lor in probleme mai simple, prin urmare, detalii despre alienare parentala, etc, nu o sa le capteze interesul. E posibil, din perspectiva asta, sa aiba mai mult sens sa fie depuse Liniile Directoare ca un memoriu detaliat, iar in intalnire sa prezentati doar cateva idei de baza.