Sari la conținut

Manual alienare părintească/Ce poate face părintele alienat?

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Ce poate face părintele alienat?

[modificare]

Această situație poate părea fără ieșire pentru tată, dar acesta trebuie să înțeleagă că în esență are două soluții: să accepte dorințele mamei manipulatoare sau să lupte în continuare pentru relația cu copiii săi. Prima soluție a fost recomandată de mulți experți în trecut dar acum viziunea modernă asupra acestui sindrom este diferită: tatăl nu ar trebui să se retragă din viața copilului, chiar dacă lupta cu mamele la început va fi mai grea. Răbdarea și calmul sunt cele mai importante. Un tată refuzat trebuie să învețe să suporte insulta, răzbunarea și șantajul mamelor. Tatăl trebuie să înțeleagă că un copil manipulat este nevinovat când îl vorbește de rău. Agresivitatea nu e niciodată un răspuns bun în astfel de situații.

Divorțul

[modificare]

De obicei lupta pentru drepturile copiilor înseamnă la început să primească un program de vizitare la tribunal. După ce procesul este deschis, din experiență mai durează aproximativ un an până când tatăl va primi o hotărâre definitivă și irevocabilă. În acest an tatăl ar trebui să încerce să-l viziteze pe copil la domiciliul său, la gradiniță sau la școală. Dacă este posibil tatăl trebuie să vorbească cu mama și bunicii, cu educatoarea, cu învățătoarea și toată lumea care este implicată în acest caz.

Când este cu copilul

[modificare]

Dacă tatăl are legătura cu copilul trebuie să se joace în liniște și trebuie să îi arate că îl iubește. Din păcate foasă? De ce nu o mai iubești pe mama?, De ce nu mă lași în pace?Deseori copilul folosește chiar violența fizică asupra tatălui – îl bate, îl mușcă, îl lovește cu piciorul. Tatălui îi este recomandat să reacționeze cu dragoste în aceste condiții. Copilul nu are voie să îl bată pe el. Nu are voie să scoată limba. Clarificați că tatăl își iubește copilul și este o persoana de respectat. Este interzis pentru tată să folosească violența, dar o reacție verbală este recomandată. Se pot folosi fraze de genul: Nu mă mai lovi. Dacă nu te oprești nu mai vreau să mă joc cu tine. Nu este frumos să bați alte persoane. Tatăl nu ar trebui să pună nici o întrebare de genul: Te-a învățat mama să mă bați? Îți place dacă cineva te bate?

Tatăl nu are voie să plece de la vizită ca o pedeapsă pentru copil. Aceasta schimbare bruscă va confirma din nou copilului că tatăl este omul cel mai rău. Mama manipulatoare va spune copilului: Vezi, ți-am zis eu ca tatăl tău este iresponsabil, nu are putere să rezolve un conflict, când ceva este dificil tatăl tău pleacă mereu

Un copil manipulat nu poate să înțeleagă argumentele taților și de aceea nu este recomandat să i se explice comportamentul tatălui. Lupta părinților nu este un lucru pe care copilul să îl poată înțelege. Tatăl este obligat să nu încerce să-l folosească pe copil ca pe o armă. Nu are permisiunea să vorbească rău despre mamă în prezența copilului. Singura soluție este să o oblige pe mamă să susțină relația tată-copil. Nu este posibil să influențeze copilul contra dorinței mamei.

Comportamentul taților în fața mamelor manipulatoare este un aspect deosebit de dificil. Primul lucru este ca niciodată să nu folosească violența. Tatăl nu poate să rezolve problemele dacă o bate pe mama copilului sau se ceartă cu ea. Tăticii care vor să stea de vorbă cu mama ar trebui să încerce să facă o intermediere profesională. Un mediator poate să rezolve conflictele părinților.

Creativitatea și fantezia mamelor manipulatoare este nelimitată în a găsi explicații false. Foarte important este ca tatăl să nu arate niciodată când este supărat pentru că acesta este obiectivul mamelor și le va face să persevereze în atitudinea lor. În prezența copilului este strict interzis să discute contradictoriu cu mamele manipulatoare. Timpul de vizită este timpul copiilor!

Concret - sfaturi pentru tătic despre cum să reacționeze la vorbele minorului alienat

[modificare]

secțiune pentru Claudiu

Studiu de caz - minor 11 ani, București

[modificare]

Situație: refuză să meargă cu tatăl, cu sprijinul fățiș al mamei și familiei extinse paterne. Mama/familia maternă permit accesul la minor doar sub supravegherea lor, probabil și speriate de faptul că în trecut copilul a fost cu forța de tatăl încă căsătorit și dus în altă localitate. Prin urmare ordonanța președințială care stabilea un program de legături personale la domiciliul tatălui (în Tulcea) nu poate fi aplicată.

pasul 1 - notificări

[modificare]
  1. notificare către mama alienatoare
  2. Direcția generală de asistență socială,

pasul 2 - vizită

[modificare]
  1. tatăl s-a prezentat la domiciliul mamei împreună cu un martor ==
  2. mama refuza programul de legături personale. Confruntată cu argumentele tatălui (și martorului) se ajunge la argumentul final: să vină copilul sa spună că nu vrea să stea cu tatăl. Copilul se prezintă, etc.

pasul 3 - renegociat un plan progresiv de creștere a interacțiunilor tată-copil

[modificare]
  1. discuție pe e-mail cu mătușa copilului, reprezentata mamei (mama nu are e-mail) pentru stabilirea detaliilor legate de următoare întâlnire
  2. Dacă e tot București poate se stabilește ca la un anumit moment însoțitoarea sa plece urmând sa se reîntâlnească și sa îl ducă casa pe minor. A treia oara sa va lase singuri și sa îl duci tu acasă iar a patra oară să îl iei tu (în București) și sa îl readuci tu… a cincea oara ar fi pregătit și el sufletește (și chiar și mama) să îl iei la la tulcea si sa il aduci … un sistem gradual de restabilire a încrederii intre parti.