Manual alienare părintească/Cum apare alienarea părintească?

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

De ce apare PAS?[modificare]

Separarea părinților înseamnă pentru un copil să aibă un tată și o mamă care nu se mai iubesc. De obicei se dezvoltă un conflict de loialitate: am voie să îmi iubesc ambii părinți? Părinții trebuie să dea copilului “voie” să îi iubească pe amândoi și să arate acest sentiment, chiar dacă părinții nu se mai iubesc unul pe altul. PAS se dezvoltă când unul dintre părinți îl folosește pe copil ca o armă de răzbunare și pentru șantaj. Copilul este agresat și învățat de mamă să respingă tatăl. Chiar dacă înainte de divorț relația tată-copil a fost bună și apropiată comportamentul mamei poate să rupă, inconștient sau conștient, această relație. De teama de a pierde afecțiunea părintelui cu care stă cel mai mult copilul ajunge în anumite cazuri să refuze legătura cu părintele cu care prin natura situației petrece mult mai puțin timp.

În general frica este un fenomen important pe care părinții îl experimentează după un divorț. Mamelor le este frică să nu piardă custodia copilului și de aceea încearcă să aibă o relație exclusivă cu copilul. Copilul are nevoie doar de mine și de sprijinul meu.. Aceste mame nu realizează că un copil are nevoie și de susținerea tatălui pentru a se dezvolta armonios Propozițiile folosite de către mamă sunt de genul: Tatăl tău este iresponsabil, este un mincinos, este un înșelător sau tatăl tău nu știe ce este important pentru tine, nu te mai iubește și nu are grijă de tine, sau tata nu o mai iubește pe mama, iubește acum o altă femeie și s-a despărțit de noi din cauza acelei femei, sau tata vrea să te ia cu poliția, vrea să te ia cu violență, vrea să te ia de la mama, vrea să o trimită pe mama la închisoare și sa nu o mai vezi deloc. etc. Copilul este învățat că tatăl face rău și mama este cea mai bună.

Cum se dezvoltă PAS?[modificare]

Când copilul a petrecut un timp liber cu tatăl lui și se arată încântat de acesta în fața mamei, ea va spune: Taci, lasă-mă în pace cu tatăl tău, nu mai vreau să aud nimic despre el, știi exact că este un om rău.. Sau spune Ce ați făcut? Ați fost la xy? Ți-am zis că acolo nu e bine pentru tine pentru ca răcești. Vezi, ți-am zis că tatăl tău nu este responsabil și nu știe nimic despre cum se îngrijesc copiii. Pe el îl interesează numai plăcerile lui. Așa învață copilul că dacă își petrece timpul liber cu tatăl său nu este loial față de mamă și este periculos pentru el. Mama este supărată iar copilul sesizează că din această cauză poate pierde afecțiunea mamei. Mamele încearcă să schimbe imaginea tatălui în ochii copilului ca o “persona non grata”. Mama se așteaptă ca și copilul să simtă la fel și să nu mai vrea la să petreacă timp cu tatăl. În cazul în care copilul continuă să se arate bucuros că se întâlnește cu tatăl, mama se va arăta tristă, supărată, enervată sau poate îl va ignora pe copil (penalizându-l astfel). În timp, copilul va recunoaște așteptările ei și va renunța să își mai manifeste deschis sentimentele față de părintele lipsă deoarece va crede că mama lui îl va iubi și va avea grijiă de el doar dacă este “cuminte” și “nu se mai duce la tata”

Câteodată copilul adoptă un comportament mai grav și mai strict. Copilul poate ajunge să distrugă scrisorile sau pachetele de la tată în fața mamei și chiar dacă exista un program de vizitare, cu acordul mamei, copilul refuză să se întâlnească cu tatăl și spune că nu mai vrea să își vadă tatăl niciodată. Când un copil spune așa nu înseamnă că nu mai dorește o legătură cu tatăl său. Nu înseamnă că nu mai are nevoie de tată. Dragostea încă există dar este dezmoștenită și ascunsă.

Sindromul se dezvoltă din cauza fricii copiilor de a pierde afecțiunea părintelui cu care petrece cel mai mult timp. Copilul nu este liber să aleagă pe cine iubește și pierde condițiile bune pentru o dezvoltare sănătoasă. Dezvoltarea personalității individuale și independența sa sunt limitate iar copilul nu mai poate să crească normal. Capacitatea copilului de a avea o relație bună cu alte persoane este limitată, foarte des acești copii au probleme mari la școală, își pierd încrederea în sine cu repercusiuni mari asupra vieții lor ca adulți.

Efecte ale PAS?[modificare]

A. Dezvoltarea relației personale este limitată.[modificare]

De obicei mânia și furia mamelor împotriva tatălui dispare după un timp și părerea mamei despre fostul soț devine mai obiectivă. Această dezvoltare este importantă. Dacă însă o mamă nu poate să înțeleagă acest lucru și părerea ei continuă să fie negativă la adresa fostului soț, atunci va manipula copilul în continuare. Asta este situația în care se dezvoltă PAS. Mamele vorbesc urât despre tată, îl numesc “laș” și îl acuză pe tată că el a distrus familia, etc. Bineînțeles că mama nu vorbește niciodată despre problemele din timpul căsătoriei cu obiectivitate. Copii nu pot să înțeleagă că vina este comună pentru ambii părinți. Copilului i se creează impresia că tatăl este cel vinovat de divorț și toate efectele negative ale divorțului asupra familiei, inclusiv suferința sa, a copilului.

B. Abuzul psihic al copilului[modificare]

Foarte des mamele manipulatoare nu spun tatălui care sunt acuzațiile lor adevărate. Într-o discuție cu tatăl, mamele repetă mereu acuzații vechi care s-au manifestat în mintea lor. De fapt, în majoritatea cazurilor , mamele nu sunt în stare să își schimbe comportamentul sau să ceară ajutorul unui psiholog.

Singura soluție pe care o știu mamele manipulatoare este să încerce prin instanțe să limiteze programul de vizitare în așa fel încât tatăl să nu mai aibă nicio relație cu copilul manipulat. Mamele manipulatoare își aruncă propriile probleme pe copii, fără să recunoască acest lucru. Copilul este pus într-o bătălie și este un complice nevinovat al mamei. Când tatăl este invitat pentru o vizită, mama invită alți prieteni în așa fel încât copilul să nu poată fi singur cu tatăl. Refuză dorința tatălui să meargă la gradiniță sau la școală cu copilul, educatoarea sau învățătoarea este învățată că tatăl nu are grijă de copil sau poate că îl bate pe copil sau că o bate pe mamă și că în general se comportă rău sau iresponsabil cu copilul.

Nicio minciună nu este interzisă pentru a convinge pe toată lumea că tatăl copilului este părintele cel mai rău din lume. Dacă vorbiți cu aceste persoane manipulate să le explicați cum este situația răspunsul lor va fi de genul: Haideți, lăsați mama și copilul în pace!.

Pentru mamele manipulatoare este foarte important să aibă susținerea rudelor și a celor care sunt responsabili de copil în afara familiei Ele au nevoie de confirmarea comportamentului lor și din cauza asta vorbesc urât despre tată în prezența copilului chiar dacă discuția nu este adresată direct copilului. Copilul înregistrează aceste afirmații și de dă o și mai mare putere de adevăr.

C. Nu există cooperare sau comunicare pentru rezolvarea problemelor[modificare]

Mamele manipulatoare sunt convinse că este în interesul copilului să crească fără tată. De obicei deviza lor este: Tații sunt importanți pentru copii dar nu acest tată. O altă variantă este să spună că ele sunt de acord ca minorul să mergă la tată dar din păcate copilul nu vrea iar ele nu vor să-l oblige.

Mamele nu sunt de acord să susțină copilul, nu sunt de acord să creeze condițiile care susțin copilul să petreacă timp cu tata. Fiecare ofertă pentru o discuție sau ajutor este respinsă și în general înțelegerile nu sunt respectate. Înainte de întâlnirea tata-copil mamele manipulatoare pregătesc copilul cu o manipulare proaspătă. O supraveghere de către un psiholog sau o consiliere post divorț este respinsă din start de către mame. Ele acuză tatăl dar nu sunt de acord să rezolve problemele cu fostul soț.

Rezultatele anchetei sociale, recomandările de la protecția copilului și toate motivele pentru o schimbare sunt respinse. Singura soluție valabilă în opinia mamelor manipulatoare este să limiteze cât mai mult accesul tatălui la copil, apelând la instanță. Dacă instanța nu limitează programul de vizitare conform cu dorințele lor în multe cazuri ele ajung să nu respecte deciziile instanțelor cu privire la programul de legături personale dintre copil și tată.

- / -