Manual alienare părintească/Stadiile alienării părintești
Stadiile PAS
[modificare]Un copil manipulat poate trece prin 3 stadii de alienare.
Stadiul ușor:
[modificare]În aparență mama manipulatoare încurajează relația tatălui cu copilul, dar comportamentul ei transmite mesajul că ea ar fi mai bună decât tatăl. Se păstrează o oarecare legătură între tată și copil, cu mici dificultăți în perioada de tranziție. Cele 8 simptome primare sunt prezente într-o formă superficială, de cele mai multe ori nefiind prezente toate 8.
Acest stadiu se poate însoți de alți factori cum ar fi:
- unul dintre părinți are un nou partener / se recăsătorește sau are un alt copil
- nu se acordă importanță menținerii legăturii directe (vizitare) cu tatăl
- lipsa încurajării menținerii unei legături indirecte (de exemplu prin telefon)
- intoleranță pentru prezența tatălui la evenimente importante pentru copil.
Stadiul moderat:
[modificare]Părintele alienator interferează clar cu programul de vizitare, deși poate menține o oarecare aparență de susținere a implicării celuilalt părinte. Există dificultăți mari în relația copilului cu tatăl, mai ales în prezența mamei și în perioada de tranziție. Copilul își depășește anxietatea la un anume timp după ce mama nu mai este prezentă (perioada de tranziție) după care se joacă și își îmbrățișează tatăl. Cele 8 simptome primare sunt prezente mai pregnant decât în stadiul ușor.
Părintele alienator înțelege importanța teoretică a menținerii legăturii dintre tată și copil, dar consideră că în cazul lor particular nu este utilă datorită deficiențelor de caracter ale tatălui. Afirmațiile și comportamentul mamei sunt subtile, indirecte, dar foarte dăunătoare pentru copil.
Acest stadiu se poate însoți de alți factori:
- părintele alienator refuză cooperarea sau chiar întrerupe orice comunicare cu fostul soț
- mama îi acorda copilului control total privind programul de vizitare
- părintele alienator arată lipsă de respect față de celălalt părinte în prezența copilului. De exemplu dacă tatăl sună, mama va spune “e el” sau “e taică-tău” cu dispreț în voce, sau îi va închide telefonul, sau va înmâna telefonul copilului fără să spună nimic.
- mama va face afirmații denigratoare despre tată care apoi sunt negate
- copilul simte nevoia de a separa total lumea mamei de lumea tatălui
Stadiul sever:
[modificare]Copilul este supus procesului de spălare a creierului (brainwashing), este programat și îndepărtat de tată. Copilul este perturbat sever, obsedat și fanatic în ura sa față de tată; poate prezenta fantezii paranoide referitoare la acesta. Vizitarea este de obicei imposibilă. Din păcate, acest stadiu este adeseori ireversibil (bibliografie, referința K). Dr. Gardner a recomandat inițial îndepărtarea copilului de la domiciliul părintelui alienator și încredințarea sa celuilalt părinte, dar ulterior a revenit asupra acestei recomandări, considerând ca fiind mai benefică folosirea unui loc “tranzițional” (un membru de familie, o autoritate a statului și în ultimă instanță chiar spitalizarea) (bibliografie, referința L).
Caracteristicile copilului în acest stadiu sunt:
- ura neîncetată față de tată
- imitarea părintelui alienator
- refuzarea programului de vizitare
- convingeri deluzionale și iraționale
- copilul nu este intimidat de instanță
- motivația copilului nu se bazează pe experiența sa ci pe ceea ce îi spune mama; există dificultăți în a le diferenția pe cele două.
- lipsa ambivalenței în sentimente: doar ură, fără a reuși să vadă vreo parte bună.
- împărtășirea totală a “cauzei” mamei cu absența oricărui sentiment de vinovăție față de tată.
- Extinderea sentimentului de ură la rudele tatălui.