Manual implementare custodie unică/Absențele părintelui-custodian de la domiciliul minorului

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Situația actuală[modificare]

Absențele părintelui-unu de la domiciliul minorului nu sunt, de asemenea, clarificate. Or există multe cazuri în care părintele căruia i s-a încredințat minorul lipsește pentru anumite perioade de timp de la domiciliul minorului. În aceste situații copii rămân în general în grija altor persoane (rude, bunicii, agenții de baby-sitting, bone, vecini, etc.).

Recomandarea noastră[modificare]

  • Considerăm că în cazul în care este preconizat pentru părintele-unu să lipsească de la domiciliu mai mult de o noapte, fără a lua copilul cu el, acesta este un motiv suficient pentru ca, în aceea perioadă de timp, părintele necustodian să își asume responsabilitatea îngrijirii minorului, bineînțeles dacă situația sa locativă îi permite aceasta și dacă el își manifestă această disponibilitate.
  • Este de preferat ca pe aceste perioade de timp copilul să beneficieze de atenția părintelui natural, în condițiile descrise mai sus, ținând cont că prin aceasta nu se dăunează în nici un fel relației dinre părintele custodian și minor.

Propunere de text pentru dispozitivul sentințelor[modificare]

Frazare propusă

"Părintele necustodian are dreptul dar nu și obligația de a prelua în grija sa minorul în cazul în care părintele custodian nu se poate ocupa de copii din motive obiective (călătorii, internare în spital, etc.). Instanța obligă pe părintele custodian, să anunțe părintele necustodian despre preconizatele sale absențe mai lungi de 36 de ore de la domiciliul minorului și să îi ofere părintelui necustodian dreptul de a se îngriji de minor pe perioada acestor absențe, urmând ca minorul să fie readus de către părintele necustodian la domiciliul părintelui custodian imediat ce absența părintelui custodian încetează".