Manual implementare custodie unică/Definiții

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

DEFINIȚII UTILIZATE ÎN ACEST MANUAL PENTRU A IDENTIFICA PE CEI DOI PĂRINȚI[modificare]

Următoarele definiții vor fi folosite, pe parcursul acestui manual, care se referă la un aranjament de tip custodie unică, pentru a identifica pe părinți, fără a face vreo referire cu privire la sexul părinților, deoarece acest aspect nu ar trebui să fie relevant, o dată ce copilul a trecut de vârsta alăptării sau după ce copilul a împlinit 18 luni:

  • părintele custodian = părintele căruia i s-a încredințat custodia copilului sau cu care copilul locuiește în mod permanent. Pentru mai multe detalii puteți consulta definiția propusă de situl Wikipedia.
  • părintele-necustodian = părintele căruia nu i s-a încredințat custodia copilului sau cu care copilul nu locuiește în mod permanent. Pentru mai multe detalii puteți consulta definiția propusă de situl Wikipedia.

Denumirile ignoră voit referirea la sexul părinților pentru a stimula judecătorii implicați în acordarea programelor de legături personale să evite a lua în considerare sexul părinților în modul în care decid cu privire la programele de vizitare. Denumirile sunt coerente cu cele utilizate în literatura de specialitate din străinătate (custodial parent în limba engleză).

De remarcat că odată cu intrarea în vigoare a custodiei comune, noțiunile de părinte custodian și necustodian sunt înlocuite în vocabular de cele de părinte rezident și respectiv părinte nerezident, deoarece în marea majoritate a cazurilor ambii părinți sunt părinți custodieni.