Manual implementare custodie unică/Organizarea zilelor de naștere

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Zilele de naștere sunt evenimente definitorii pentru copil și este important ca ambii părinți să poată să fie alături de copii în acele momente. Este de evitat situația în care copilul are două petreceri aniversare, una cu tatăl și alta cu mama.

Propunerea noastră[modificare]

  • Dacă părinții nu se pot înțelege altfel, zilele de naștere se vor organiza alternativ, de la an la an, de către fiecare părinte.
  • Părintele care organizează petrecerea are datoria de a înștiința din timp, cu cel puțin o săptămână în avans, pe celălalt părinte cu privire la data și locul evenimentului, permițându-i acestuia și persoanelor semnificative din cadrul familiei extinse a acestui părinte să aibă acces la locația unde se desfășoară evenimentul.

Propunere de text pentru dispozitivul sentințelor[modificare]

Propunem instanțelor standardizarea textului cu privire la petrecerea vacanțelor școlare astfel:

Frazare corectă

"Decide ca aranjamentele pentru sărbătorirea zilelor de naștere a minorului să se facă prin înțelegerea amiabilă a părților. Dacă însă părțile nu se înțeleg responsabilitatatea pregătirilor și a sărbătoririi zilei de naștere va cădea alternativ, an de an, în sarcina fiecăruia dintre cei doi părinți. Astfel, în anii pari părintele custodian se va ocupa de organizarea sărbătoririi zilei de naștere a minorului având obligația de a comunica cu cel puțin o săptămână în avans părintelui necustodian data și locul evenimentului iar acesta din urmă având obligația de a răspunde în 3 zile precizând numărul persoanelor din familia sau familia extinsă care vor participa la eveniment. În anii impari părintele necustodian va fi responsabil de e organizarea sărbătoririi zilei de naștere a minorului având obligația de a comunica cu cel puțin o săptămână în avans părintelui custodian data și locul evenimentului iar acesta din urmă având obligația de a răspunde în 3 zile precizând numărul persoanelor din familia sa sau din familia extinsă care vor participa la eveniment.".