Sari la conținut

Manual implementare custodie unică/Programe excepționale

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

În acest capitol o să încercăm să tratăm situațiile excepționale (față de modelul descris în capitolele anterioare) cu sugestii si recomandări pentru a adapta programul de legături personale cu nevoile copiilor:

Situații excepționale

[modificare]

față de modelul propus mai sus, model care asumă că este vorba de un singur copil sau de mai mulți copii cu vârste relativ apropiate (și deci și preocupări relativ asemănătoare) în condițiile în care părinții locuiesc în aceeași localitate. Cazurile tratate sunt:

  • Situația mai multor copii cu diferențe de vârsta considerabile
  • Situația în care domiciliul părinților este la distanta mare, în aceeași tara
  • Situația în care domiciliul părinților este la distanta mare, în tari diferite
  • Situația în care părintele custodian dorește stabilirea domiciliului copilului în alta tara

În fiecare dintre aceste cazuri instanta ar trebui să acorde programe de legături personale croite pe situația cu care minorul sau minorii se confruntă, astfel încât să se poată realiza activitățile pe care orice tată la face cu copiii de obicei, (de pilda mers la film, în parc, etc.).

Situația copiilor de vârste diferite

[modificare]

În situația în care este vorba de mai mulți copiii iar între ei există diferențe mari de vârstă (și deci de interese / nevoi din punctul de vedere al activităților pe care le pot face cu părintele-doi) programul de vizitare se poate separa, la cererea părintelui-doi astfel încât acesta să poată să petreacă timp de calitate cu fiecare dintre copii săi. Se dă astfel posibilitatea ca părintele-doi să petreacă (dacă cere acest lucru și are posibilitatea) pana la două zile din săptămână cu fiecare dintre copii (sau grupuri de copii de vârste apropiate.

Ideal ar fi ca această separare a programelor de legături personale să se facă de comun acord între părinți. Dacă acest lucru nu este posibil, părinții ne-putându-se pune de acord cu privire la acest lucru este recomandat ca judecătorul (în faza divorțului, apelului sau al recursului, la cererea oricărei dintre părți) să dea o decizie care să indice programele separate de care beneficiază cei doi copii sau grupuri de copii de vârste apropiate.

Situația în care domiciliul părinților este la distanță mare, în aceeași țară

[modificare]

se va completa ulterior

Situația în care domiciliul părinților este la distanță mare, în țări diferite

[modificare]
  • Hotărârea nr. 24 din 23.02.2009 a Curții de Apel Alba Iulia citată și de situl www.jurisprudența.com, consfințește dreptul părintelui necustodian de a accesa minorii în perioadele vacanțelor atât în țara unde aceștia locuiesc în prezent (România) cât și în străinătate (domiciliul părintelui necustodian). Hotărârea se poate consulta aici

Situația în care părintele-unu cere stabilirea domiciliului copilului în altă țară

[modificare]

se va completa ulterior