Sari la conținut

Manual implementare custodie unică/Transferul și returnarea copiilor

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Definiție[modificare]

Transferul și returnarea copiilor reprezintă operațiunea prin care atribuțiunile și responsabilitatea îngrijirii copilului este pasată de la un părinte la altul în contextul exercitării programului de legături personale de către părintele necustodian.

Situația de curentă[modificare]

Istoric vorbind responsabilitatea transferului copilului revenea exclusiv părintelui necustodian. Acesta era cel obligat să preia copilul de la domiciliul părintelui custodian (sau de la unitatea școlară, etc.) cu obligativitatea de a returna copilul la domiciliul părintelui custodian (sau de la unitatea școlară, etc.)

Probleme generate de actualul model[modificare]

Se creează o inegalitate între cei doi părinți care este percepută ca atare și de către copii, inegalitate care creează modele greșite cu privire la rolului și responsabilitățile fiecăruia dintre părinți, ceea ce poate să le afecteze viața adultă.

Propunere [1][modificare]

Pentru corectarea acestei inegalități între părinti, dacă părintii nu se înțeleg altfel, este de așteptat ca responsabilitatea pentru transferul copiilor să fie împărțită. Modelul propus este următorul:

  • părintele necustodian să fie cel care, direct sau printr-o persoană desemnată, să preia copilul de la domiciliul părintelui custodian (sau de la școală, grădiniță, etc.) la începerea programului de legături personale care implică cel puțin o noapte petrecută la domiciliul său.
  • părintele custodian să fie cel care, direct sau printr-o persoană desemnată, să preia copilul de la domiciliul părintelui necustodian la încheierea programului de legături personale enunțat mai sus.

Avantaje[modificare]

Această abordare are avantajul de a prezenta copilului un model familial în care responsabilitățile cu privire la copil sunt balansate între cei doi părinți, stimulând de asemenea colaborarea părților. De asemenea permite o mai bună distribuire a sarcinilor legate de creșterea și educarea minorilor între cei doi părinți.

Propunere de text pentru dispozitivul sentințelor[modificare]

Frazare propusă

"Este așteptarea instanței ca părinții să se înțeleagă amiabil cu privire la modul de transfer și locul transferului minorilor de la părintele custodian către părintele necustodian și viceversa pentru a asigura un echilibru de efort dinspre partea ambilor părinți. În cazul în care părțile nu se înțeleg se va considera că este obligația părintelui necustodian ca direct sau printr-un reprezentant să preia minorii de la domiciliul părintelui custodian sau de la școală la momentul începerii programului de legături personale și obligația părintelui custodian ca direct sau printr-un reprezentant să preia minorul de la domiciliul părintelui necustodian la finalul programului de legături personale"

Referințe[modificare]

  1. idee preluată din modul de operare a custodiei în cazul Tribunalul din județul Preble, Ohio, SUA. Textul în limba engleză se poate descărca de aici. Traducerea în limba română este încă în lucru.