Sari la conținut

Manualul de acordare a custodiei/Obligativitatea medierii în cauze care privesc minori/Necesitatea planului parental in cadrul medierii

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Doresc sa va felicit pentru elaborarea Planului parental si pentru stradania de a fi folositori celor care au nevoie de ajutor. Si noi meditorii avem nevoie de ajutor chiar si pentru faptul ca este o profesie relativ recenta in Romania. De aceia consider ca modelul Planului parental este binevenit la aceasta ora. Sunt convins ca mediatorul, mai mult decat altii poate discuta si facilita negocierea intre parinti pentru adoptarea unui plan parental. Consider ca documentul transmis nu este decat un model. Se impune ca la elaborarea acestuia sa contribuie ambele parti astfel incat in final Planul sa fie emanatia vointei lor neviciate. In felul acesta nu se vor incalca principiile medierii intrucat Planul reprezinta solutia gasita de parti pentru rezolvarea conflictului. Despre intocmirea Planului trebuie sa se faca referire in Acordul de mediere si va deveni anexa a acestui acord.
In prezent am primit o solicitare de mediere avind ca obiect exertitarea drepturilor parintesti dupa divort. Voi propune partilor sa ajunga prin dialog si negocieri la un asemenea plan.

— Mediator Candea Constantin

Dupa lecturarea planului parental propus vreau sa spun ca acesta este binevenit în aceste condiții, deoarece crește gradul de responsabilitate a părinților față de copii.
Dar acest plan nu este îndeajuns, deoarece este nevoie ca acesta sa fie insotit de masuri coercitive clare, prin care statul sa oblige parintii, care au ales sa-si traiasca viata separat, sa creasca copii pe care îi au, fără ca ceilalți contribuabili să fie obligați să suporte si cresterea altor copii pentru că părinții lor sunt iresponsabili.
Acest plan parental este puțin stufos, dar fiecare mediator poate să îl adapteze în funcție de împrejurări, dar medierea este singura cale prin care un asemenea plan poate fi discutat amanuntit, înțeles și acceptat de ambii părinti.
Eu as propune ca nerespectarea celor cuprinse în acest plan parental sa intre sub incidenta legii penale pentru infracțiunea de înșelăciune, iar părintele care cu rea credință nu vrea să-și însușească un plan parental, statul să pună sechestru judiciar pe bunurile acestuia pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de creșterea minorului în instituții ale statului sau bunurile să fie date spre folosință, celuilalt părinte.

— Cabinet ED

Vă prezint și punctul meu de vedere cu privire la planul parental minimal. Consider ca el nu vine in contradictie cu principiile medierii. Mai degrabă reprezintă un ghid de lucru pentru mediator în această speță și care cu siguranță il va ajuta sa îndrume părinții, în găsirea de către aceștia a soluțiilor celor mai bune pentru copilul sau copiii lor. Faptul că în el sunt descrise în detaliu responsabilitățile și drepturile părinților privind exercitarea autorității părintești comune dupa divorț este benefic in primul rând pentru părinți (care de cele mai multe ori nu le cunosc) și pentru mediator pentru a nu veni in contradicție în acordul care se incheie cu prevederile legale. În situația în care părțile se situează pe poziții de forță și nu se poate realiza un acord transpus intr-un astfel de plan parental, instanta este aceea care trebuie să decidă. Un asfel de plan ar trebui sa fie agreat și de justitiabili. Planul parental minimal poate fi inițiat de orice instituție sau organizație care apără drepturile copilului. Cred de asemenea că o evaluare psihologică a copilului inainte de trimiterea în mediere a parintilor i-ar ajuta pe acestia să gasească acele soluții care să se plieze cel mai bine pe interesul major al copilului lor. Se poate lucra chiar in tandem în mediere in aceasta speta (mediator si psiholog).

— Mediator Doina Bulugea