Sari la conținut

Protejarea legăturilor personale ale minorului/Dreptul de a accesa și studia dosarul penal

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Noul cod de procedură penală dă dreptul în mod expres avocatului de a studia dosarul penal:

Dreptul de a studia dosarul de urmarire penala apare ca fiind reglementat expres in Noul Cod de procedura penala, alaturi de alte drepturi pe care avocatul le va avea odata cu intrarea in vigoare a acestui important act normativ: dreptul de a asista la orice act de urmarire penala (cu anumite exceptii – a se vedea art. 92), de a formula cereri si plangeri, dreptul de a beneficia de timp pentru pregatirea apararii etc. Art. 94 al. 1 arata cu claritate ca avocatul are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal, acest drept neputand fi nici exercitat, dar nici restrans in mod abuziv. Continutul acestui drept se refera la posibilitatea avocatului de a citi, studia actele aflate la dosar, de a nota informatii si date din acel dosar, dar si de a obtine fotocopii de pe aceste acte.

Cu privire la modul practic in care se va face studiul dosarului de catre avocat, art. 94 al. 3 arata ca procurorul ori organul de cercetare penala (cu delegare de atributii din partea procurorului) va stabili data si durata consultarii dosarului, astfel incat avocatul sa aiba la dispozitie un timp rezonabil pentru aceasta importanta activitate. Reglementarea este normala, intrucat consultarea dosarului de urmarire penala nu trebuie sa se transforme intr-un obstacol pentru buna desfasurare a urmarii penale, dar nici organul de urmarire penala nu trebuie sa aiba posibilitatea de a ingradi drepturile avocatului. Altfel spus, trebuie sa se realizeze in permanenta un echilibru intre drepturile avocatului si partii pe care o reprezinta, pe de o parte, si interesele urmaririi penale si ale organelor judiciare, pe de alta parte.

Mai mult decat atat, potrivit art. 94 al. 4 prevede dreptul procurorului de restrictiona accesul la dosar, pe o perioada de cel mult 15 zile, cu conditia sine qua non, ca urmarirea penala sa fie obstructionata daca avocatul ori suspectul/inculpatul ar avea dreptul la a studia dosarul in acele (maxim) 15 zile. Apreciem ca procurorul poate restrictiona de mai multe ori accesul la dosar, cu conditia ca durata cumulata a perioadelor de restrictie sa nu depaseasca 15 zile. Apeland din nou, cu privire la acest ultimul aspect, la jurisprudenta instantei de la Strasbourg, ne oprim asupra cauzei Kamasinski[9], in care Curtea a precizat ca, uneori, in functie de circumstantele concrete ale cauzei si de garantiile compensatorii din legislatia nationala, organul de urmarire penala poate sa limiteze dreptul justitiabilului la dosar, dar cu conditia, sine qua non, de a il prezenta avocatului sau, care neaparat trebuie sa aiba acces la dosar in tot cursul procesului, precum si dreptul de a face copii de pe actele dosarului, copii pe care, desigur, sa le poata prezenta justitiabilului – clientul sau.

Reglementarea viitoare romana nu se pliaza perfect pe aceasta hotarare a Curtii, insa se aseaza, totusi, intre anumite limite rezonabile, impunand procurorului sa manifeste diligenta sporita cu privire la conditiile in care limiteaza accesul la dosar. Prin exceptie de la dispozitiile art. 94 al. 4, al. 6 arata ca, sub nici o forma si pentru nici un motiv, dreptul avocatului de a studia declaratiile partii pe care o reprezinta nu poate fi restrictionat. Textul analizat nu se refera deloc la posibilitatea procurorului de a restrictiona accesul la dosar doar cu privire la anumite acte din respectivul dosar. Apreciem ca raspunsul este afirmativ, insa doar pentru motive temeinice si fara a depasi acelasi termen, de 15 zile.

Referințe[modificare]