Sari la conținut

Protejarea legăturilor personale ale minorului/Prevederi ale codului penal

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

ROLUL POLITIEI DE PROXIMITATE

[modificare]

Politia de proximitate este parte integranta a Politiei de Ordine Publica si a fost înfiintata pentru a crea o legatura de încredere între politie si comunitate. Acest program, pus în aplicare în judetul nostru începând cu anul 2003, are la baza o dubla orientare a activitatilor politiei vrâncene: • stabilirea unei relatii strânse între politie si cetateni pentru a face fata infractionalitatii; • orientarea sarcinilor si a activitatilor politiei spre identificarea si rezolvarea problemelor împreuna cu cetatenii; Acest model nou de abordare a relatiilor dintre politie si societatea civila constituie un parteneriat ce cuprinde o multitudine de forme de colaborare , activitatea politiei constituindu-se ca un serviciu public în interesul cetateanului. Rolul politistului de proximitate se diferentiaza de cel al politistului traditional în sensul ca el îsi dedica o mare parte a timpului sau de lucru informarii cetateanului si a consilierii acestuia în diferitele probleme ale vietii cotidiene.

SCHIMBURI DE MAIL-URI RELEVANTE - TREBUIE PUS IN FORMATUL MANUALULUI

[modificare]

Propunerea este foarte buna, pertinenta si bine explicata.

________________________________________

As vrea sa construiesc pe aceasta idee a taticului Cristian. Doua lucruri cred ca mai lipsesc in propunerile noastre de cod penal:

1. am detaliat in mesajul anterior - este modul in care se decide "domiciliul copilului" in cazul custodiei comune

2. ceea ce spune Cristian mai jos - faptul ca legea nu se aplica acum - este foarte greoaie procedura de aplicare - si, aproape cu siguranta nu se va aplica nici in viitor (in cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la domiciliul copiiilor si unul dintre ei (tatal sau mama) boicoteaza accesul copilului la celuilalt parinte (conform cu hotararea instantei).

Deci eu cred ca ori daca vorbim de "program de vizita" sau "program de preluare de la domiciliu" sau de "custodie comuna in care intr-o saptamana copilul sta la mama si in alta la tata (in acelasi oras)" posibilitatea de abuzuri este mare din partea "parintelui dominant". Numesc mai departe oricare din aceste situatiii "program de legaturi personale pentru copil"

Pentru a preintampina nu executorul este solutia - e o procedura costisitoare si ineficienta. Procedura ar trebui ne-costisitoare (e vorba de dreptul copilului de a avea legaturi personale cu ambii parinti!!!) si eficienta (in aceste cazuri celeritatea este esentiala)

Deci ce propun (si stiu ca sunt in asentimentul multor parinti discriminati - mame sau tati) este ca POLITIA sa fie cea care intervine operativ in situatiile care ridica riscul de a se boicota indeplinirea programului de legaturi personale.

In cazul unei potentiale incalcalcari (parintele 1 observa ca parintele 2 nu vrea sa deschida usa) parintele 1 suna la 112 si anunta incalcarea hotararii executorii a instantei politia trimite un echipaj agentul verifica daca in conformitate cu hotararea in ziua Z ora H copilul avrea dreptul la legaturi personale cu parintele 1 agentul ia legatura cu parintele 2 si incearca sa faciliteze ca acesta sa nu restrictioneze accesul in cazul in care parintele 2 decide sa nu restrictioneze accesul paritnele 1 incepe programul de legaturi personale in cazul in care parintele 2 refuza sa respecte hotararea instantei agentul de politie consemneaza acestea intr-un proces verbal si inmaneaza cate un exempla fiecarei parti / eventual aplica si o amenda (calculata la 1/10 din pensia alimentara )

procesul verbal poate cosntitui proba in justitie pentru un eventual alt proces de reincredintare minori

Frumusetea acestei propuneri: > se aplica atat mamei cat si tatalui / nu contine nici un element de discriminare > se aplica si rudelor mamei sau tatalui care au primit dreptul la de a mentine legaturi personale cu minorii este operativa, este ne-costisitoare (copilul nu are bani sa plateasca), protejaza copilul > politia (spre deosebire de executori) este unoform distribuita in toate localitatile tarii, > exista un sistem de apelare operativa, > agentii de politie (multi dintr ei) au studii juridice deci pot interpreta relativ usor (pot fi educati) cu privire la cum se citeste o hotarare judecatoreasca [ce inseamna hotarare executorie, etc.]

> multe echipaje deja sunt formate din agenti de sex opus (femei/barbati) care permite sa se aiba o disutie de la femeie la femeie sau de la barbat la barbat cu parintii

Cu stima, sper sa fiti in asentimentul meu si sa gasim pe cineva care sa polizeze ceea cea am scris eu mai sus si sa puna intr-o forma compatbila cu "standardele de exprimare" necesare acestui cod civil.

Claudiu V.

In tata_org@yahoogroup s.com, <cristian.t@ ...> wrote: > > Daca imi mai permiteti un comentariu, as insista pe problema punerii in aplicare a programului de vizita. Obtinem un program de vizita in instanta, dar... nimeni nu ne ajuta sa-l ducem la indeplinire. politia se spala pe maini, ca sa vorbesc academic, executorul judecatoresc. ..se fofileaza daca poate ( pentru ca nu lucreaza sambata si duminica si pentru a interveni are nevoie de aprobare speciala, ca sa nu mai zic ca dosarul trebuie sa mai treaca odata prin instanta...somatia trebuie facuta cu 10 zile inainte de executare, chestii care adunate mai dureaza cateva luni), Parchetul, in urma unei plangeri penale... trebuie sa bati carare pana cand cineva o inregistreaza. .. > Deci, OAMENI BUNI, primul lucru este sa poti aplica rezultatul unor luni sau ani de asteptare, la mine a durat 1 an si 5 luni pana cand am avut o decizie executorie in justitie, 2 luni pana am legalizat-o, moment in care ma aflu acum si ma rog la Dumnezeu sa rezolv ceva... in, macar trei luni de acum in colo. Daca cu executorul nu reusesc sa schimb nimic, atunci nu mai am nici o posibilitate, nici speranta, sa am copilul langa mine nici pentru cinci minute, pana nu va incepe scoala, unde o sa pot sa-l vad in pauze. La ce folos ca legea tine cu noi si exista si articolul 307 cod penal, daca murim cu jalba in brate. > E bine sa ne luptam sa ne dea instanta un program mai larg, mai avantajos copilului, dar la ce ne foloseste in fata unei femele pe care nu o intereseaza despre copilul ei si il foloseste pe post de obiect de santaj si razbunare si organele statului intorc spatele ? Nici animalele nu procedeaza asa de diabolic !!! > Cristian T.


Art. 307 din Vechiul Cod Penal

[modificare]

Retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei careia i s-a incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca, spre crestere si educare, de a impiedica in mod repetat pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de parti sau de catre organul competent.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Jurisprudență

[modificare]

"Condițiile în care minorul își păstrează legăturile cu părinții se stabilesc de părți sau de organul competent. Ca urmare, și împiedicarea la care se referă textul trebuie să aibă loc în cadrul acestor condiții. Refuzul minorului de a lua contact cu tatăl său nu pune la adăpost de răspundere penală pe mama că reia i-a fost încredințat minorul, deoarece acest refuz poate fi un reflex al atitudinii mamei față de tatăl copilului." [1]

Referințe

[modificare]
  1. 1980 a Proc. Loc. Câmpina, rey. 990/1983 a Proc. J. Prahova, 22 - E. Maier, notă la rez. 330/77 RRD 1/1984, p. 51) text citat aici