Sari la conținut

Protejarea legăturilor personale ale minorului/Rolul Autorității Tutelare

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Ar putea fi luat în considerare și feedback-ul primit de la doi specialiști AT cu care am interacționat recent. Ambii mi-au confirmat independent că i-ar ajuta dacă legea le-ar permite să sancționeze cu amendă pe părinții care nu își respectă obligațiile. Dânșii spun că sunt funcționari publici și, în această calitate, ar putea acorda amenzi în măsura în care legea le-ar da expres această autorizație. De exemplu:

  1. Dacă se dorește realizarea anchetei sociale la cererea instanței de judecată, se merge acasă dar părintele nu e de găsit. Se lasa înștiințare să se prezinte la AT sau să contactezee AT dar el refuza și nu e interesat. Practic sunt mulți părinți care boicotează ancheta AT și dânșii spun că nu au la îndemână pârghii reale (posibilitatea introducerii unei sancțiuni contravenționale ar fi interesantă) de a putea realiza o anchetă socială de calitate în aceste condiții.
  1. Deși bine reprezentată în teritoriu, AT nu poate susțină punerea în aplicare a programelor de legături personale pentru alecați motiv al inexistenței unei pârghii legale care să permită sancționarea părinților abuzivi. Legat de acest fapt – îmi pun întrebarea dacă nu cumva asta ar putea fi cheia problemei pe care ARPCC o tot ridică de mai mult timp: poate că în loc să cerem poliției să acorde amendă contravențională, AT ar putea fi investita să sancționeze contravențional persoanele care nu respecta programele de legături personale ale copilului (fie nu permit punerea în aplicare fie nu returnează copilul la finalizarea programului de legături personale). Ar fi un pas înainte, zic eu, înspre protejarea mai bună a copiilor de astfel de abuzuri.