Protejarea legăturilor personale ale minorului/Sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea programelor de legături personale

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Sari la navigare Sari la căutare

La acest moment (august 2012) legea 272/2004 prevede dreptul copilului de a menține legături personale cu persoanele semnificative din viața sa (bunici, unchi, mătuși, părinți nerezidenți). Cu toate acestea legea 272/2004 nu indică contravenționale explicite pentru persoanele care boicotează dreptul copilului la a păstra legături personale, drept acordat printr-o sentință judecătorească sau prin decizia comună a părinților autentificată notarial (planul parental semnat în fața notarului).

ARPCC militează pentru scoaterea din sfera penalului a faptelor legate de boicotul legăturilor personale ale minorului, și introducerea în legea 272/2004 a unor sancțiuni eficiente pentru nerespectarea art. 14. În opinia ARPCC (opinie împărtășită de altfel și de către persoane din MJ și MMFPS) în cazul în care se constată încălcări ale dreptului copilului la legături personale, poliția de ordine publică ar trebui să intervină eficient în a verifica dacă într-adevăr contravenția există și, dacă se confirmă reaua voință a persoanei în cauză, să aplice operativ sancțiuni contravenționale, pe principiul amenzii de circulație.

În acest sens ARPCC are următoarea propunere de introducere, în proiectul legii 272/2004 a unor sancțiuni contravenționale acordate părinților rezidenți (sau a altor persoane din familia extinsă a părintelui rezident) care împiedică cu rea credință punerea în aplicare a programelor de legături personale ale copilului cu părintele nerezident sau cu celelalte persoane pentru care sentința judecătorească sau planul parental agreat la notar de către părinți le precizează a fi îndrituite să mențină relații personale cu copilul. De asemenea, în viziunea ARPCC sancțiuni echivalente trebuie să existe și să poată fi aplicate cu operativitate în condițiile în care, la finalul programului de legături personale părintele rezident (sau orice altă persoană ce a avut program de legături personale cu minorul) nu returnează copilul la locuința sa obișnuită.

Suportul legal este dat de următoarele:[modificare]

Propunerea ARPCC[modificare]

  • Argumentația ARPCC propusă Direcției Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiției se poate consult aici
  • Propunerea ARPCC de modificare a legii 272/2004 se poate consulta aici