Sari la conținut

Reguli de construcție

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !


Un ansamblu de reguli de construire cunoscut deseori în unele țări sub denumirea de cod de construcții, sau de control al construirii, este un set de reguli care specifică standardele minime de îndeplinit pentru construire și de către obiectivele construite, cum ar fi clădiri și structuri de tip ne-clădire (nonbuilding). Scopul principal al acestor reguli, al codurilor de construcție este de a proteja sănătatea publică, siguranța și bunăstarea generală, toate acestea raportate la construcția și ocuparea (destinația) clădirilor și structurilor. Codul construcțiilor devine lege a unei (particulare) jurisdicții, atunci când este adoptat în mod oficial de către autoritatea guvernamentală sau una privată corespunzătoare.

În țări occidentale

[modificare]

În multe țări vestice codurile de construcții sunt destinate spre a fi aplicate de către arhitecți, ingineri, constructori și autoritățile de resort decizionale, dar sunt de asemenea, utilizate în diverse scopuri de inspectori de securitate publică, oameni de știință din domeniul mediu ambiant, dezvoltatori imobiliari, subcontractanți, producători de materiale de construcții și materiale în general, companii de asigurări, manageri de facilități, chiriași, etc. Codurile de construcții reglementează proiectarea și construcția de structuri, acolo unde aceasta a fost adoptată prin lege. Codurile țărilor occidentale dezvoltate pot fi destul de complexe și exhaustive. Ele își au începutul în cele mai vechi timpuri și au evoluat permanent de atunci.

În Statele Unite

[modificare]

În SUA codurile principale sunt Codul Comercial Internațional sau Codul Rezidențial Internațional (ICC/IRC), codurile electrice și sanitare, codurile mecanice. Cincizeci de state americane (SUA) și districtul Columbia au adoptat I-coduri la nivel de stat sau de jurisdicție. Alte coduri pot include problematică de incendiu, sănătate, transport, producție, și alte reglementări/autorități de reglementare/testeri (inspectori). În esență, toate acestea sunt standarde minime de proiectare și implementare. Designerii folosesc standardele ICC/IRC din cărți de referință (substanțiale) în timpul proiectării. Departamentele de construcții revizionează planurile care le sunt prezentate înainte de construire, eliberează permise de construire (sau nu) și apoi inspectorii verifică respectarea standardelor de rigoare pe șantier în timpul construirii.

Există de multe ori reguli aparte sau secțiuni ale aceluiași cod de construcție, care au cerințe mai specifice ce se aplică la locuințe sau birouri-incintă de afaceri și obiective speciale construibile, cum ar fi copertine, semne (circulație, etc.), alei pietonale, parcări, și antene de radio și de televiziune.

Legături externe/Linkuri de siteuri web

[modificare]