Sistemul mnemotehnic al lui Gavriil Stiharul

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Codul numeral-fonetic PROVIDENTA este o metodă mnemotehnică simplă de conversie a cifrelor în litere, respectiv a numerelor în sunete. Substituția numerelor cu sunete (cuvinte) se bazează pe principiul psihologic conform căruia cuvintele, mai ales dacă sunt integrate în propoziții și fraze, se rețin mai ușor decât numerele abstracte, care sunt lipsite de sens. Acest cod anonim, astăzi necunoscut, reactualizat de Gavriil Stiharul, constituie o alternativă la Codul numere-consoane al lui Sistemul mnemotehnic al lui Aimé Paris (1798 - 1866), care este mai complicat și se învață într-un timp mai lung precum și la Sistemul mnemotehnic „Dominic”. Mai are avantajul că cele 10 litere care codifică primele 10 numere formează cuvântul PROVIDENTA, care este de fapt PROVIDENȚĂ fără diacritice, vocabulă ușor de ținut minte în limba română. De această metodă pot beneficia toți aceia care tebuie să rețină un volum mare de numere, mai ales dacă sunt presați de timp.Marii beneficiari rămân însă aceia care întâmpină dificultăți la reținerea numerelor, dar pot memora ușor și natural cuvinte.
Se pot reține rapid liste cu numere de telefon sau cu numere de conturi de bancă, formule matematice etc.

Metoda[modificare]

Simplitatea Codului constituie marele lui avantaj. Se asociază cele 10 literele ale cuvântului PROVIDENTA cu primele 10 cifre cheie și se formează codajul principal. (PROVIDÉNȚĂ=Planul divin prin care este prevăzut și orientat cursul evenimentelor astfel încât Universul, ca întreg, și creaturile individuale să realizeze scopurile stabilite de Dumnezeu. Sin. Grijă, milă, îndurare ca atribute ale divinității.)

Cifră Literă
1 P
2 R
3 O
4 V
5 I
6 D
7 E
8 N
9 T
0 A

Pentru a reține un număr, de pildă, numărul 0895435 este suficient să realizăm mental conversia: ANTIVOI. Se obţine astfel o sintagmă, care poate fi folosită izolat, sau se poate construi o propoziție sau o frază (eventual mai multe) în care inițialele fiecărui cuvânt trebuie să fie literele sintagmei obținute prin procedeul conversiei. Odată memorate aceste propoziții, prin reconvertirea inițialelor se poate reveni la numărul originar. De pildă, folosind sintagma ANTIVOI se poate construi: Artiştii Naţionali Totdeauna Iubesc Valorile Oferindu-le Încredere . În vederea obținerii unui beneficiu optim, propozițiile trebuie să fie simple, clare și concrete.

Cele 10 literele se pot asocia şi aşa:

Cifră Literă
0 P
1 R
2 O
3 V
4 I
5 D
6 E
7 N
8 T
9 A

În acest ultim caz, numărul 0895435 se converteşte astfel: PTADIVD. Sintagma PTADIVD poate fi folosita pentru construirea propoziţiei: Poeţii Trecutului Aveau Darul Inspiraţiei Vădit Divine.


Număr 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09
Litera corespunzătoare PP PR PO PV PI PD PE PN PT PA
Persoană/Personalitate Petru Poni

Pasquale Paoli

Petru Rareș
Paul Otlet

Pierre Odéon

Peter O'Toole

Paul Vasilescu

Paraschiv Vasilescu
Paul Verlaine

Petre Ispirescu
Paul Dresser
Pompiliu Eliade

Paul Erman

Petre Nicoșaru
Paul Temple

[[w:ro:

Paul Anghel

Petre Alexandrescu

Legături externe[modificare]

Mergi la Tehnici de memorare