Spania

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Suprafata: 504.782 km2

Asezarea geografica: 36° - 43° 45" N , 4° 25" E - 9° 20" V

Populatia: 39.417.220 locuitori

Densitatea populatiei: 77 locuitori/km2

Capitala si orasul cel mai mare: Madrid , 4.947.555 locuitori

Limba oficiala: spaniola

Produse importate: produse petroliere, cherestea, bumbac si lana, cafea si cacao, , produse alimentare, autovehicole si tractoare , ingrasaminte.

Produse exportate: vehicole, fructe, legume, incaltaminte, textile, ulei de masline.

Moneda oficiala: peseta (1 peseta = 100 centimes)

Produsul intern brut PIB: 544.417 milioane dolari SUA

Forma de stat: monarhie

Caracteristici geografice O mare parte a Spaniei o reprezinta Meseta, un platou cu inaltimea medie de 700 m, inconjurat de lanturi muntoase - in nord muntii Cantabrici, in sud Sierra Morena, in sud-est Sierra Nevada. Galicia, in nord-vestul tarii, are dealuri si vai, dintre care unele au fost inundate. Bazinul raului Ebro se afla in nord-est, iar raul Guadalquivir este in sud-est. O mare parte a coastei este stancoasa, insa exista multe golfuri si plaje cu nisip. Insulele Baleare (5.014 km2) se afla in dreptul coastei de est.

Clima Sudul Spaniei are o clima mediteraneana, cu veri calde si insorite si ierni blande si umede. Nord-vestul Spaniei are o clima blanda si umeda. Partea interioara are caracter continental, cu veri calde si ierni reci. Orasul La Coruna din nord-vest are o temperatura medie de 10°C in ianuarie si 19°C in iulie, cantitatea de precipitaii fiind de peste 90 cm. Madrid aflat la o altitudine de 660 m , are o temperatura medie de 5°C in ianuarie si 24°C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind aici de 45 cm. In orasul Almeria, pe coasta Mediteranei, temperatura medie este de 12°C in ianuarie, 25°C in iulie, iar cantitatea de precipitatii aproximativ 25 cm.

Mineritul si Energia In Spania se gasesc mici zacaminte dintr-o gama larga de minerale. Muntii Cantabrici contin carbuni si minereuri de fier de calitate superioara, ceea ce a condus la dezvoltarea industriei grele in orasele de pe coasta. Sierra Morena si Sierra Nevada contin zacaminte mici de minereuri metalifere, in special de cupru, de plumb, de zinc si de mangan. Mercurul provenit din Almaden aduce Spania pe locul doi intre furnizorii de mercur ai lumii. 43% din electricitatea tarii este produsa in centrale termice, 41% provine de la centralele hidroelectrice din Muntii Pirinei si de alte locuri; 16% provine de la centralele nucleare.

Transportul Din cei 15.798 km de cale ferata, 6.207 sunt electrificati. Din 318.991 km de sosele, multe sunt asfaltate necorespunzator. Exista transport pe cai ferate intre orasele mari, insa transportul pe sosea este mai important si liniile de autobuze leaga toate orasele.

Orase Madrid este centrul politic si administrativ si un important centru industrial. Barcelona (4.654.407 locuitori) este cel mai mare oras industrial. Valenci (2.117.972) este centru industrial, universitar si turisitic, si piata unei regiuni agricole productive, Sevilla (1.619.843) este un port pe raul Guadalquivir. Malaga (1.160.843) este oras industrial si port si are principalul aeroport pentru trafic turistic spre Coasta del Sol.

Agricultura Agricultura contribuie cu 5% la PIB si foloseste peste 13% din forta de munca. 41% din suprafata arabila este folosita pentru agricultura si 21% pentru pasunat. La Meseta se cultiva garu si orz. Porumbul se cultiva in regiunile mai umede din nord-vest, iar orezul unde este posibila irigatia. Legumele se cultiva in vai irigate de-a lungul depresiunilor de pe coasta de est. Citricile, smochinele si migdalele sunt importante in depresiunile mediteraneene. Maslinele cresc in regiunile mai uscate din sud. Spania este pe locul doi in lume in productia uleiului de masline. Strugurii se cultiva pe valea raului Ebro, pe Meseta, in depresiunile mediteraneene si Andaluzia. Jerez este patria sherry-ului. Se folosesc 15 milioane de hectare pentru podgorii, Spania fiind al treilea producator de vinuri din Europa.

Industria Prelucrarea otelului, a metalelor neferoase si constructiile sunt importante la Aviles, Gijon, Santander, Bilbao si Barcelona. In nord-est se produc textile si chimicale. La Madrid s-a dezvoltat industria chimica, textila si alimentara. Uleiul de masline si vinurile sunt produse in Andaluzia, iar produsele din peste in Galicia.

Silvicultura si Pescuitul 31% din suprafata tarii este acoperita cu paduri. Cheresteaua si rasina se produce in multe locuri. In sud-vest, stejarul de pluta furnizeaza cantitati mari de pluta pentru industria de vinuri. Pescuitul a scazut, dar captura este inca de peste 1 milion de tone pe an.

Turismul In ciuda unui declin recent, mai sunt totusi peste 57 de milioane de vizitatori pe an. Numarul turistilor este deosebit de mare de-a lungul coastei Mediteranei si la Mallorca. Veniturile din turism au contribuit la finantarea constructiei drumurilor si industriilor locale.

Gibraltar Gibraltar (28.848) are 6 km2. Este o regiune autoguvernata intre Marea Mediterana si Oceanul Atlantic. Nu se cultiva pamantul. Clima este calda in timpul verii, temperatura medie fiind de 25°C in august si rece in timpul iernii. Cantitatea de precipitatii este de aprox. 75 cm pe an. Turismul si finantele sunt principalele ramuri economice.