Tocarenco vs. Moldova

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Navigare[modificare]

> Jurisprudență CEDO
> Jurisprudența CEDO privind minorii
> Index de sentințe CEDO privitoare la protejarea legăturilor de personale

Descrierea cazului[modificare]

Tocarenco v. Republica Moldova (nr. 769/13, decizia din XX.XX.XXXX) reprezintă un caz judecat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care Moldova a fost condamnată pentru încălcarea art. 8 din Convenția Europeană a drepturilor Omului.

Reclamanta, Iulia Tocarenco, este un cetățean al Republicii Moldova care sa născut în 1992 și locuiește în Chișinău. Cazul se referea la faptul că ei nu i-a fost permis să vadă copilul și nu a avut cale de atac la nivel național princ are să-și afirme drepturile sale. D-na Tocarenco a afirmat că, la 30 iunie 2012 ea a fost alungată de către socrul dânsei din locuința acestuia unde ea a a locuit împreună cu soțul și copilul său . Ea a susținut că de atunci sotul ei și părinții acestuia (socrii reclamantei) nu i-au mai permis să-și vadă copilul.

Bazându-se în special pe articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie), dna Tocarenco a susținut o încălcare a dreptului său la respectarea vieții de familie ei și s-au plâns că statul a luat nici o măsură corespunzătoare pentru restabilirea relatiiei ei cu copilul ei.

Curtea a stabilit că Moldova a încălcat articolul 8 acordând reclamantei o compensație de 9.500 EUR cu titlu de prejudiciu moral

Referințe[modificare]