Sari la conținut

Wikijunior:Enciclopedia celor mici/În pustiurile fierbinți

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Sahara, cel mai vestit și mai mare deșert
Furtună de nisip în SUA
O caravană de cămile
Cu mii de ani în urmă, egiptenii au construit renumitele piramide din Sahara

Pustiurile, numite și deșerturi, sunt locurile cele mai fierbinți și uscate de pe planeta noastră. Acolo plouă foarte rar și foarte puțin, uneori în pustiu nu cade o picătură de apă câțiva ani la rând. Acolo bat vânturi puternice, iar în locul ierbii verzi cu care suntem noi obișuiți, în pustiu este nisip cât vezi cu ochii. În astfel de locuri trăiesc puține animale, care sunt deprinse cu clima secetoasă: șopârle, scorpioni, păianjeni, șoareci micuți, iar dintre plante se întâlnește cactusul.

Viața în deșert este foarte grea din cauza lipsei de apă. Aceasta poate fi găsită doar foarte în adânc, sub un acoperământ gros de nisip. De aceea plantele de deșert au rădăcini foarte lungi și frunze puține care, de cele mai multe ori, arată ca niște ghimpi. Ziua, ca să scape de căldură, animalele se retrag în vizuini și cele prădătoare ies la vânătoare doar noaptea. Cu toate că ziua în deșert e foarte cald, noaptea temperatura scade până la temperatura Bucureștiului într-o seară de toamnă.

În deșert nu se întâlnesc cai, ci cămile, animale neobișnuite la noi, care se pot hrăni și adăpa la începutul săptămânii și apoi mai multe zile nu mai cer de mâncare.

Enciclopedia celor mici
Planeta pe care trăim
În familia altor planete · Privind din Spațiu · Munții și câmpiile · Râurile și mările · Pustiurile de gheață · Păduri atât de diferite · În pustiurile fierbinți · Desișuri tropicale · Anotimpurile
Lumea ta
Călătoria ta
Casa noastră
Jocuri și distracții
Vecinii noștri