Wikijunior:Enciclopedia celor mici/Anotimpurile

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Cele patru anotimpuri: primăvara, vara, toamna, iarna
Toamna, frunzele au diferite culori: galben, roşu, ruginiu...
Cicliştii nici iarna nu au astâmpăr!
Un prun în floare. Primăvara majoritatea copacilor înfloresc

Anotimpurile sunt niște perioade de timp diferite după temperatură. Anul are patru anotimpuri. Acestea sunt: iarna, primăvara, vara și toamna. Fiecare anotimp are câte trei luni.

  1. Iarna este cea mai friguroasă perioadă a anului. Arborii și casele sunt acoperite de zăpadă, iar râurile și lacurile îngheață. În acest anotimp copiii se dau cu sania și fac oameni de zăpadă.
  2. Primăvara, animalele și plantele își revin după somnul de iarnă. Zăpada se topește. Apar floricelele, iar primii răsar ghioceii. Păsările călătoare se întorc din voiajul lor în țările calde.
  3. Vara aduce multă căldură și soare. Se deschid florile, se coc legumele și fructele. Păsările și animalele își cresc puii. Vara e cel mai bun anotimp pentru scăldatul în aer liber.
  4. Toamna este cel mai viu colorat anotimp, însă spre sfârșitul lui timpul devine ploios și posomorât. Este timpul pregătirii pentru iarnă. Frunzele cad, blana animalelor se îngroașă. În luna septembrie toți elevii își dau întâlnire la școală.

Schimbarea anotimpurilor este ceva obișnuit. După iarnă vine primăvara, apoi vara, după care toamna. Ce-i drept, nu peste tot anotimpurile se schimbă așa. La poli și la Ecuator schimbarea lor parcă nici nu se simte, iar la tropice sunt numai două sezoane: ploios și secetos.

Anotimpurile depind de emisfera în care trăim. De exemplu, dacă în emisfera nordică este iarnă, în emisfera sudică este vară.

Enciclopedia celor mici
Planeta pe care trăim
În familia altor planete · Privind din Spațiu · Munții și câmpiile · Râurile și mările · Pustiurile de gheață · Păduri atât de diferite · În pustiurile fierbinți · Desișuri tropicale · Anotimpurile
Lumea ta
Călătoria ta
Casa noastră
Jocuri și distracții
Vecinii noștri