Sari la conținut

Wikijunior:Enciclopedia celor mici/Munții și câmpiile

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Un râu curgând între două dealuri mari
Muntele Everest
Un vulcan fumegând

Suprafața Pământului nu este netedă și regulată peste tot, ci este acoperită cu dealuri, munți, văi, depresiuni. Toate aceste forme alcătuiesc relieful planetei noastre.

În munții înalți există puține plante și animale. Le poți întâlni doar până la o anumită înălțime. Mai sus, aproape de vârfurile munților, e tare frig. Acolo cresc numai lichenii. Și totuși, munții au o frumusețe aparte. E o împărăție a pietrelor, zăpezilor, ghețarilor și vânturilor. Există mulți oameni cărora le place să urce pe culmile reci și semețe ale munților. Cel mai înalt munte din lume se numește Everest, în Asia. El se află la frontiera a două state: China și Nepal. Deși este înalt de 8848 m, oamenii s-au cățărat de multe ori și pe vârful său.

Un vulcan este un munte cu vârful întors în jos în formă de pâlnie. Uneori din adâncul unora dintre vulcani, care sunt activi, izbucnește afară o masă de substanță lichidă și foarte fierbinte, numită lavă și de asemenea gaze toxice și mult fum. Acum există puțini vulcani activi.

La câmpie cresc plante numte cereale, se găsesc și păduri, curg râuri mari, iar oamenii construiesc orașe și sate. Pe câmpiile întinse oamenii cultivă grâu și cresc multe animale domestice. Aici se întâlnesc și cele mai multe dintre lacurile și mlaștinile de pe Pâmânt.

Enciclopedia celor mici
Planeta noastră
În familia altor planete · Privind din spațiu · Munții și câmpiile · Râurile și mările · Pustiurile de gheață · Păduri atât de diferite · În pustiurile fierbinți · Desișuri tropicale · Anotimpurile
Lumea noastră
Călătoriile noastre
Casa noastră
Artă și destindere
Vecinii noștri