Sari la conținut

Wikijunior:Enciclopedia celor mici/Orașul

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Oraşele mari sunt împărţite în sectoare. Bucureşti are 6 sectoare.
Există magistrale care uimesc prin mărimea lor!
Un troleibuz modern
Copiiilor de la oraş le place să se dea în carusel

În orașe locuiesc foarte mulți oameni: zeci sau sute de mii, uneori chiar milioane. Într-o singură casă cu mai multe etaje din oraș se poate întâmpla să locuiască mai mulți oameni decât într-un sat întreg. În orașe se fabrică tot felul de produse: automobile, televizoare, alimente, cărți, îmbrăcăminte. Aici locuiesc oameni de cele mai diferite profesii.

De obicei, în orașe se consturiesc case înalte, cu multe etaje. Unele case sunt atât de înalte, încât par să zgârie norii, de aceea se numesc zgârie-nori. Străzile se fac foarte largi ca pe ele să circule cât mai multe mașini. De-a lungul străzilor, se plantează copaci, pentru ca oamenii să respire aer mai curat.

Orașele sunt mari, de aceea, pentru a le străbate dintr-un capăt în altul, oamenii folosesc transportul public. Ei călătoresc cu autobuzele, microbuzele, metroul. Când se grăbesc, iau taxiul.

Niciun oraș nu se poate lipsi de școli, grădinițe, policlinici, spitale, magazine și cafenele. Pentru amatorii de sport se construiesc stadioane. Seara orășenii pot merge la teatru sau cinema. În orașe există, de asemenea, muzee, săli de expoziție, parcuri, grădini zoologice.

În oraşul New York sunt foarte mulţi zgârie-nori
Enciclopedia celor mici
Planeta pe care trăim
Lumea ta
Statele și popoarele · Patria mea · Satul · Orașul · Circul · Teatrul · Grădina zoologică · Regulile de circulație
Călătoria ta
Casa noastră
Jocuri și distracții
Vecinii noștri