Sari la conținut

Wikijunior:Enciclopedia celor mici/Privind din spațiu

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Un astronaut în Spaţiu
Lansarea unei rachete
Marele Zid Chinezesc
Primul satelit artificial al Pământului

Oamenii au dorit de multă vreme să zboare spre alte corpuri cerești. Au început cu cele mai apropiate. Astronauți au fost deja pe Lună. Alte planete sunt studiate deocamdată cu ajutorul sondelor spațiale fără oameni la bord. Oamenii de știință au reușit să obțină fotografii ale unor planete, iar suprafața Lunii și cea a lui Marte sunt reprezentate (desenate) pe globuri speciale. Pe Lună există munți și câmpii. Oamenii le-au botezat cu nume neobișnuite, de pildă, Marea Nectaris. Savanții și constructorii lucrează acum asupra proiectelor unor noi stații spațiale care ar putea ajunge pe alte planete într-un timp cât mai scurt.

Omul a zburat pentru prima oară în cosmos în anul 1961. Acesta a fost astronautul rus Iuri Gagarin. Acum astronauții se pot afla în spațiu chiar și mai multe luni. Ei fac diferite experimente și studiază de acolo Pământul. Văzută din spațiu, planeta noastră pare un glob albastru. Pe el se pot vedea munții și oceanele. Dacă cineva s-ar uita la Pământ de pe Lună, din construcțiile făcute de mâna omului ar distinge doar Marele Zid Chinezesc, care are peste 3000 km lungime.

Primul satelit artificial a Pământului a fost lansat în Spațiu în anul 1957.

Enciclopedia celor mici
Planeta pe care trăim
În familia altor planete · Privind din Spațiu · Munții și câmpiile · Râurile și mările · Pustiurile de gheață · Păduri atât de diferite · În pustiurile fierbinți · Desișuri tropicale · Anotimpurile
Lumea ta
Călătoria ta
Casa noastră
Jocuri și distracții
Vecinii noștri